Mai 242019
 

Diuen que la primera impressió és fonamental; que començar les coses amb bon peu és la millor manera d’avançar cap a l’èxit. Bé, donem-ho per bo, doncs. No fa gaires dies, arran de bloqueig a la designació d’Iceta com a senador, per part del Parlament, des del socialisme madrileny va arribar la sentència que això no era començar amb bon peu la legislatura, i que el comportament dels grups independentistes tindria conseqüències jurídiques. Ara, un cop constituïdes les Corts Espanyoles, amb uns quants diputats i un senador presos, arriba el moment de decidir si poden exercir la funció per a la qual han estat votats i elegits, o no. I qui ha de decidir-ho? les meses de les dues cambres, controlades pels socialistes (partit d’Iceta, per si algú encara no ho sap).

Posem-nos en el més provable: els diputats i senadors electes no poden exercir. Consumada la venjança per l’afer Iceta? Gest de complicitat cap a l’extrema dreta? Obediència als designis reials? Connivència amb la persecució judicial? Potser, con en alguns tests, totes les possibilitats són correctes. Sigui com sigui, sense cap mena de dubtes, la millor manera de començar una legislatura en què el paper dels grups polítics catalans, no ens enganyem, serà poc més que testimonial, a Madrid.

Com sempre, més enllà de les paraules, sobretot d’aquelles tan recurrents i ja gairebé buides de sentit, com ara consens, diàleg, ponts, acords… hi ha el poder de sempre. Qui pot, la fa; i qui no pot, a rebre. Així ha estat sempre la política, i així és, ara mateix. O si més no, la petita -cada dia que passa més petita- part de la política que encara no depèn dels tribunals. Un comentari al marge, de passada: els tribunals, tots, han de decidir aplicant les lleis vigents. Modificar el panorama legislatiu és feina dels polítics. Si la política dimiteix de la seva feina, mai res no podrà canviar. Potser d’això és tracta, en definitiva. De moment, a veure què passa amb uns ciutadans que han estat elegits i que han pres possessió del seus escons i que en una d’aquelles bromes macabres, resultarà que no podran exercir la seva feina. Precedents ens en sobren, per a no ser gens optimistes.

css.php