Mai 112019
 

Aquest cap de setmana és festa major a la meva ciutat i potser perquè seran uns dies en què la gent abandonarà el confort de casa, de manera multitudinària i sincronitzada, m’ha vingut al cap la vella polèmica aquella de la neutralitat o no dels espais públics o, si voleu, allò encara més vell de la institucionalització dels espais públics.

M’explico. L’Ajuntament ha programat un seguit d’actes i activitats seguint un guió clàssic que intenta satisfer les necessitats i gustos de tothom. Potser per mandra, potser per perfecció, el guió sempre ve a ser el mateix, sense gaire espai als canvis ni a la revisió tranquil·la. Així, es van eternitzant comportaments i actituds que potser caldria anar posant al dia. Per exemple: Què fan les pubilles? Quin sentit té, aquesta figura, en els temps que corren, en què cal aconseguir que les dones tinguin el protagonisme que els correspon, molt més enllà del merament decoratiu? Segueixo: cal que la corporació municipal participi dels actes religiosos? Cal seguir mantenint la connivència entre el poder polític i l’església en un estat suposadament aconfessional? No estic en contra de la participació en misses i ofrenes, però sí quan es fan a escala institucional. Més encara: cal seguir amb la comèdia aquesta de les cases regionals i tot plegat? L’experiència demostra que sota aquesta aparença de respecte, tot sovint només s’amaga un bescanvi de subvencions per vots, no ens enganyem.

No seguiré perquè no m’acabeu titllant d’aixafaguitarres, però insisteixo: no caldria una revisió de les rutines de les festes majors i una posada al dia, d’acord amb els vents que bufen a la nostra societat? No caldria fugir de la imposició institucional i obrir els carrers, la festa, els espais i els continguts a la ciutadania? No caldria començar a pensar que la gent ha de ser protagonista i no només consumidora passiva, també dels programes de festa? Ventilar una mica l’olor de ranci de determinats usos i costums, penso jo, no faria cap mal i aportaria frescor als espais de convivència. A tots.

Dit això, bona festa major, i que cadascú gaudeixi com li plagui d’allò que li vingui de gust, en llibertat i pel simple plaer de gaudir de la festa. Amb permís i sense la nosa dels candidats, si pot ser.

css.php