Mai 062019
 

Ara que sembla que és el gran personatge de la política catalana del Segle XX, tant que ha merescut donar nom, si sí o si sí, sense espai per al diàleg i generant un rebuig generalitzat, convindria recordar aquella frase atribuïda al president Tarradellas, que venia dir que en política es pot fer de tot, menys el ridícul. Vista la realitat, potser caldria modificar-la lleugerament per afirmar que es veu que en t política no es pot fer de tot, però sí el ridícul.

Si sembla greu, això del ridícul en la política, què no semblarà el ridícul en la justícia? Doncs en aquest punt ens trobem, amb una estructura judicial que fa aigües per totes bandes, amb instruccions que comporten privació de llibertat mesos i mesos i que finalment no van enlloc (Rosell), presó que es demostra injusta, tot i que amb la sentència de reclusió executada fins a l’últim dia (Otegui), judicis que no s’aguanten per enlloc contra polítics empresonats per cap fet demostrable i, darrerament, l’escàndol de les llistes electorals i les prohibicions, i revocacions posteriors, per mirar d’evitar que els nostres exiliats hi formin part. Realment, un espectacle, com a mínim, i sense entrar en consideracions judicials, ridícul.

Aquesta és la justícia de l’Espanya del Segle XXI, la mateixa que es permet tenir una ministra de Justícia que no se sap estar d’abandonar un acte de reconeixement institucional als morts a Mauthausen, perquè es pronuncia el concepte de pres polític, referit al conseller Romeva, tot recordant que va ser ell qui va col·locar la placa commemorativa, davant de la qual se celebrava l’acte. Per cert, un acte al qual es veu que ni hi havia de ser, l’alta representant del govern espanyol. I per a súmmum de ridícul, les explicacions posteriors de la tal ministra, intentant anar de demòcrata, justa i tot plegat. Justícia i política en un ridícul conjunt. Què més es pot demanar? Quin tip.

css.php