Mai 182019
 

Entre els molts espais encara reservats gairebé en exclusiva als homes, a banda del tradicional i franquista “Soberano, es cosa de hombres”, sense cap mena de dubtes, hi ha el futbol, tant pel que fa a nivell de pràctica, com de seguiment a través dels mitjans de comunicació. Es veu que aquest esport, i ben poc costaria recitar una llarga llista d’insignes representants, també és cosa d’homes. Quants cops no hem sentit aquesta expressió en boca de locutors, jugadors, entrenadors…

De tota manera, a poc a poc es van obrir petites esquerdes -parlar de murs que van caient em resulta terriblement agosarat- en aquesta muralla de masclisme. Una de tantes. Diumenge passat, sense anar més lluny, la tarragonina Danae Boronat va ser la primera dona que va poder narrar un partit de futbol televisat en directe. En contret, va ser l’Atlètic de Madrid – Sevilla per a La Liga TV. Tot un èxit, que aniria bé que tingués continuïtat en tantes cadenes i emissores que retransmeten futbol i on les dones tenen un paper molt secundari, quan hi són, i gairebé testimonial.

D’altra banda, avui mateix, el Barça femení juga la final de la Champions League, a Budapest, i cap allà ha enviat Catalunya Ràdio tot el seu equip titular de periodistes de la TDT. Per primera vegada a la història, aquesta emissora retransmetrà en directe un partit de futbol femení. Any 2019, final de Champions. Bé. No es pot dir el mateix de TV3, que només hi dedicarà un espai post partit al seu canal Esports3. Una mica justet, què voleu que us digui, i més quan es disposa d’un canal temàtic sencer.

I així anem. A pas de tortuga i amb prou feines. Tant de bo les noies del Barça s’enduguin la copa, a veure si el club i els mitjans els dediquen la mateixa atenció que als seus companys mascles i les veiem lluint el seu trofeu (el mateix que ni es disputaran els homes) en una rua festiva ben lluïda. I si no pot ser, perquè al futbol es pot guanyar o perdre, la seva feina ja haurà sigut prou important i potser, només potser, haurà marcat un abans i un després a les cròniques futbolístiques, també, a casa nostra.

css.php