Ago 162019
 

Torna el debat sobre la possibilitat d’un segon referèndum a Escòcia, i el debat a la Gran Bretanya és sobre si cal convocar-lo ara o no, o sobre el posició a favor o en contra de la independència, però no hi ha cap negativa, des de cap banda, a la idea de tornar a consultar la ciutadania sobre aquest tema. Però, és clar, el regne de sa graciosa majestat no té una constitució tan polida i oberta de mires com el regne del preparat. Una diferència substancial?

Cansa molt veure com països del nostre entorn no tenen cap impediment a parlar, debatre i votar sobre qualsevol qüestió, fins i tot sobre la separació d’una part del regne, mentre que a Espanya es pot condemnar per determinats debats parlamentaris, perseguir determinades opinions i negar i reprimir per la força bruta qualsevol dret a votar sobre determinades qüestions. I així i tot, resulta que som exemple de virtut i mirall de democràcia per al món. Doncs anem bé.

Venen setmanes o mesos interessants, si el debat sobre el referèndum escocès avança. Això, per no parlar de tot el que ens haurem de sentir si finalment tira endavant. Però no cal patir, Espanya, un cop més, serà diferent i posarà la defensa de la sagrada unitat de la pàtria com a prioritat exclusiva, a dreta i esquerra, no fos cas que se’ls buidés la caixa, o que es malbaratés l’herència del franquisme, que tan gelosament es preserva i administra dels dels salons de palau. Espanya no és Gran Bretanya, ni res que s’hi assembli, ni de lluny. I el pitjor és que ni ganes.

Ago 152019
 

Següent de la llista: Plácido Domingo. Doncs sí, el gran tenor també ha estat denunciat per assetjament i abusos a les dones, fent servir la seva posició de poder per contractar o no jovenetes, a canvi de favors sexuals. Res de nou, lamentablement. En aquesta ocasió, però, el propi cantant ens dona la clau per entendre per què l’ascens professional de les dones passava -i passa- en tants casos, pel llit del mascle de torn. En paraules seves: “Las reglas y valores por los que hoy nos medimos, y debemos medirnos, son muy distintos de cómo eran en el pasado”. Molt lloable això de “debemos medirnos”, però sona a aquella dita que afirma que després de mort el combregaren.

Però té raó Domingo. L’abús de la posició de poder respecte a les dones era, i encara és tot sovint, pràctica habitual. De fet, ha estat publicar-se la notícia i aforar no poques veus parlant de situacions similars en tota mena d’àmbits laborals: la treballadora i l’encarregat, la infermera i el metge, l’alumna, o la becària, i el professor, el cap i la secretària, la professora i el director… i tants i tants exemples com podríem posar. La gran pregunta és, o hauria de ser, què fa pensar a un mascle que pot abusar de qui vulgui quan vulgui o, més encara: per què s’arriba a pensar que el preu de l’ascens professional femení passa per la relaxació de l’entrecuix?

El cas de Plácido Domingo no és nou, ni tant diferent de les actuals violacions múltiples. En el seu cas, i en tants d’altres, però, ni calia la complicitat d’un grup per sotmetre i humiliar; ell sol, la seva figura i les seves influències eren prou, i n’era ben conscient. I de propina, encara té la barra d’afirmar que és dolorós sentir que ha pogut molestar a algú; com si l’abús fos un favor (i no tinc cap dubte que així ho pensava). Tot molt normal, segons ell. Tot en ordre. Tot massa habitual, encara avui. Fàstic.

Ago 142019
 

Si mirem el diccionari, trobarem que defineix “somiatruites” com a “visionari, persona que s’il·lusiona amb coses impossibles o estranyes”. No sé ben bé per què, però ha estat recuperar aquesta paraula del racó on es desen els mots que es fan servir poc, i pensar que l’estiu és una mica el paradís dels somiatruites, tant des d’aquelles interminables migdiades, com des de la capacitat de convertir una passejada en golondrina, posem per cas, en un autèntic creure per la Mediterrània.

Ser tot un somiatruites no té per què ser dolent. Només és qüestió de posar la il·lusió i la fantasia per davant de la realitat i anar fent, amb la certesa que tot pot canviar i ser millor. El problema, però, és quan ens quedem asseguts al racó de les truites, somiant i somiant coses estranyes o impossibles, i amb això ja ens pensem que ja són reals. I no. La realitat, igual com la tardor amb l’estiu, sempre ens té guardat un cop de porta als nassos i ens baixa dels núvols, ni que sigui de patac i sense previ avís.

D’aquí a poc més d’un mes tornarem a somiar truites com a país, però molt em temo que, com ja ve sent habitual, no en pescarem cap. És el que té quedar-se en aquest estadi de placidesa i de fantasia que sempre troba terreny adobat a l’estiu, o en determinades mentalitats de perpètua adolescència. Potser és que realment som un país de somiatruites, sense més. De fet, l’Albert Pla, de la mà de Pascal Comelade, sempre extravagants a voltes genials, i de tant en tant visionaris, ja fa gairebé 17 anys que ens parlen d’una escola on només hi estudien els somiatruites. Posats a imaginar futurs, millor aquesta imatge, que la dura realitat de les fantasies que mai no deixaran de ser-ho. O de les escoles que no són allò que ens diuen que són; o dels barracons com a tècnica constructiva habitual (gairebé ja exclusiva) de col·legis i instituts de pa sucat amb oli.

Ago 132019
 

Si el divendres és el dia més adequat per acomiadar personal d’una empresa, per allò del factor cap de setmana com a analgèsic, l’agost és el millor mes per posar en marxa retallades dràstiques, perquè el comú dels mortals està per una altra cosa, aquests dies. I així és com ha passat per les portades, sense l’atenció que mereixeria, aquesta mena de tancament avançat de l’exercici econòmic de la Generalitat.

Fa uns dies, no gaires, des de Madrid ja es demanaven retallades dràstiques en despesa sanitària i farmacèutica per complir els objectius de dèficit. Avís a navegants que no ha trigat gaire a materialitzar-se en forma de retallada del 6% a tots els departaments (percentatge altíssim si, a sobre, seguim amb pressupostos prorrogats) i pràctic bloqueig a tota despesa no compromesa a hores d’ara. Resumint: es garanteixen els sous dels treballadors públics, s’executarà i pagarà tot el que es troba ja tramitat i aprovat, i para de comptar. Si algú pensava tirar endavant alguna iniciativa, en qualsevol àmbit, abans de final d’any, que se’n vagi oblidant, que no hi ha diners.

Les explicacions del conseller del ram apunten a Madrid, i no sense raó, no ho negaré. De tota manera, anar arrossegant pròrrogues pressupostàries, exercici a exercici, no és la millor manera de fer país, república, o el que vulguin, ni de fer viable cap mena de política social, cultural, educativa, sanitària, per més competents (interrogant) que siguin els responsables de cada àrea… Si hi afegim la intervenció econòmica que ja fa anys que hem de suportar i que ens amputa gairebé tota capacitat de maniobra i de decisió, i la submissió amb què s’ha acceptat des del primer moment, el que passa resulta gairebé inevitable.

Així doncs, no ens enganyem, potser només és la garantia dels sous públics i el manteniment, ni que sigui en precari -que ho és- d’uns serveis socials bàsics (mínims, si voleu) el que separa aquesta nostra república difusa (inexistent, de fet) de qualsevol tòpica república bananera. Això sí, triomfant, rica i plena, no fos cas.

Ago 122019
 

Això de l’estiu s’encomana. La calor tot ho aixafa i tot ho paralitza, i la manca de pluja tot ho torna groc i li atorga un aire trist i desesperat. De manera semblant, més enllà dels llocs d’estiueig, dels seus rituals, cada any repetits i cada any esperats, i d’aquells que literalment fan l’agost aquestes setmanes, sembla que tot s’aturi, com a la terra, a l’espera d’un clima més amable i d’una humitat imprescindible.

És l’agost, i costa trobar-hi res que ens sorprengui, enmig de notícies, de comportaments o de rumors cada any amb aspecte de nous, però sempre vells. Potser és que cal deixar-se anar, en una mena de migdiada mandrosa, fins que tot vagi reprenent el pols i el ritme que marca la vida. Mentrestant, anem fent, entre rumors i serials interminables de fitxatges d’algun o altre jugador de futbol, que tot ajuda a passar, o entre les imatges de l’estiueig d’aquells que ens provoquen enveja, vergonya o fàstic, segons el cas.

Som a mig estiu i tot costa, perquè tot és lent. I malgrat tot, seguim somiant, seguim recordant i seguim confiant en nosaltres molt més que en un entorn advers, potser convençuts que les calorades passen i que res no s’acaba, tot i que en pugui fer l’efecte, per la manca de moviment. Potser, al cap i a la fi, l’estiu és el moment de calma que cada any ens ofereix el calendari, i només és qüestió de no tenir presa, però sí paciència, i de perseverar, sense deixar-li gaire lloc a la desesperança, perquè tot sembli, i amb sort sigui, diferent.

Ago 112019
 

Un any més, dies de mirar amunt, de matinada, buscant una llàgrima fugissera que creui el cel i que ens ajudi a somiar una mica. Bé, alguna llàgrima o els perseids, aquells meteors fruit de la cua de pols còsmic del cometa Swift-tuttle que cada agost ens visita amb la seva esperança de bona sort.

Això de les estrelles fugaces té la seva gràcia i el seu misteri. Mirem enmig de la nit, a fosques, buscant la complicitat d’un meteor que, segons la tradició popular, ens permet de formular un desig que, per obra i gràcia d’aquest atzar, se’ns farà realitat. Qui se’n podria resistir? I així cada estiu, nits d’entesa entre la realitat i la fantasia, a la llum de la lluna, com enguany, o ben bé a fosques. Nit, en qualsevol cas, per somiar i per sentir que alguna cosa, en algun lloc, en pot donar un cop de mà perquè tinguem bona fortuna.

Sempre en va bé buscar ajuda exterior, ja sigui amb conjurs, amb pregàries o amb rituals de tota mena. Tot és benvingut, segons el moment i segons les creences de cadascú. De tota manera, més enllà dels resultats, gaudir de la nit, del seu encant i d’aquesta estranya atracció celeste ja és prou, i ja és motiu suficient per deixar-se anar i somiar fins a l’alba, quan les primeres llums, barreja d’un vermell encès i d’un blau incipient, assenyalen la fi del temps de la fantasia, i el retorn a la realitat. Però en qualsevol cas, mai res ja no torna a ser ben bé igual, perquè l’encant d’aquesta connexió estranya i desitjada amb les llàgrimes de Sant Llorenç, sempre ens deixa l’esperança que tot anirà bé, i que allò que ens agradaria que fos, serà.

Ago 102019
 

Diuen els mags que bona part de l’èxit d’un joc de mans és atreure l’atenció de l’espectador cap a un lloc on passen coses, però que no tenen res a veure amb el truc en qüestió i que només serveixen perquè el mag pugui fer la seva, lluny de la mirada del públic. El resultat sempre és una il·lusió sorprenent d’alguna cosa aparentment impossible, però de cop real, per obra i gràcia de l’habilitat del prestidigitador per dur-nos cap a allà on volia, de bon començament.

Aquesta imatge del mag em sembla prou apropiada per entendre molt del que passa al nostre entorn, que ens venen com a transcendental, quan en realitat només és una cortina de fum, un moviment de distracció perquè les coses segueixin passant com volen els mags, lluny de la nostra atenció. Un parell d’exemples simples: el primer, el cas dels manters a Barcelona. Cert que són un problema d’explotació laboral, de negocis il·legals i de competència deslleial al comerç, però vet aquí que ens el venen com el gran problema de seguretat a la ciutat. De seguretat? I jo que pensava que els problemes de seguretat eren els de les dones violades o assassinades dia sí i dia també, la proliferació d’armes al carrer, els grups neonazis, els turistes borratxos… Però no, es veu que són quatre pobres que s’han de guanyar la vida com malament poden. I nosaltres responsables de tot, perquè els hi comprem. No fos cas.

El segon exemple té a veure amb una qüestió més global: el canvi climàtic que alguns s’entesten a negar, ells sabran per quina raó. Després de la hipocresia del reciclatge i els plàstics (poques mesures serioses s’han pres al respecte, no ens enganyem, i només cal entrar a un supermercat per veure-ho), ara arriba la crida a reduir el consum de carn en favor de la fruita i la verdura. Fins aquí tot correcte, una aposta per una dieta més saludable. Però mentre discutim si un filet és un atemptat contra el medi ambient, la desforestació avança implacable, els vaixells i els avions segueixen llençant verí a l’atmosfera com si no hi hagués demà (i potser és que no n’hi ha) i els governs segueixen mirant cap a una altra banda, en defensa dels interessos de les grans corporacions. Però el problema som nosaltres, que no sabem menjar. Ves per on.

Entendrem algun dia de què va realment aquest joc de mans? O seguirem sentint-nos culpables absoluts de tot, quan la nostra part de culpa, si és que hi és, és una ínfima part del problema. Els trucs són el que són i serveixen per al que serveixen. Que no ens enganyin. O, si més no, neguem-nos a aplaudir.

Ago 092019
 

Enmig del maremàgnum de realitat en què vivim, potser no estar de més deixar una mica d’espai perquè aforin els desigs i tinguin pista lliure per existir les sensacions, perquè no tot és allò que es pot tocar, ni la fredor de les dades.

Tot sovint, en tots els àmbits, parlem d’objectius, o d’il·lusions, fins i tot. Potser no estaria de més parlar de tant en tant de desigs (un concepte amb mala reputació que caldria anar rehabilitant), d’allò que volem i, perquè realment ho volem amb tota l`ànima, mirarem de fer-ho realitat. D’altra banda, qui no ha sentit mai el benestar d’una sensació agradable, més enllà del fet objectiu que la provoca, tant si és un paisatge, una companyia, una melodia, una olor… No hi fa res si podem identificar, analitzar i definir al detall la causa, el que importa realment és la sensació que ens deixa.

I per si pot semblar que tot plegat és massa eteri, pensem que ja fa dies que hem passat del desig d’un futur diferent, que ens va guiar durant molt de temps, a l’estratègia freda i de poc recorregut, en una mena de campi qui pugui mal dissimulat. I per si no fos prou, més enllà dels resultats electorals, dels nombres d’escons o de regidors, la sensació que fa el país, en general, és de desconcert i de fracàs. I les sensacions no són fàcils de rebatre amb dades.

Segurament l’estiu és, o pot ser, un moment ideal per fer un parèntesi en el pragmatisme quotidià i en les pautes imposades, per deixar espai a les sensacions i als desigs. Potser després, per obra i gràcia seva, sabrem definir nous objectius i noves rutes, i tot serà diferent i millor.

Ago 082019
 

Definitivament, la consigna és “que es morin”.  Parlo dels nàufrags rescatats a la Mediterrània pels pocs vaixells d’ajuda humanitària que encara son a mar.  Vaixells sense port on amarrar i amb un passatge trobat, salvat, a qui ningú no vol enlloc.  Hi ha qui ho expressa amb amenaces, com és el cas del govern italià, i també hi ha qui ho fa amb hipocresia, com és el cas de l’espanyol.  Cadascú té el seu estil i la seva manera, diguem-ho així, de fer política social.  El resultat sempre el mateix:  vides que fugen de la guerra o de la misèria, a les quals se’ls nega el dret a la vida, perquè sense port on amarrar, la mort és segura.

Algun dia, potser (ja començo a no creure absolutament en res), la història jutjarà amb duresa tots aquests criminals que ocupen càrrecs de responsabilitat política.  Els jutjarà pels seus actes, per les seves decisions tan contràries a la més elemental humanitat.  Però també jutjarà aquells que ofereixen recés segur als seus ports, però que, en realitat, no acullen ningú.  Les paraules sempre són el que són i la realitat, massa sovint, és tota una altra cosa.  D’això, a casa nostra en sabem molt.  Massa.

Europa, a través dels seus dirigents, es mira el melic, tipa i satisfeta, mentre genera i engreixa monstres que fa dècades que haurien d’haver deixat d’existir.  Monstres que miren amb fàstic mar enllà, on mor l’esperança d’una vida digna.  I dels monstres, ja ho sabem des de petits, mai no es pot esperar res de bo.

Ago 072019
 

Certament, llegir algunes notícies dels darrers dies i setmanes ens va retornant, sense que gairebé ni ens adonem, però de manera inexorable, a trenta o quaranta anys enrere, on la nostra gran aspiració com a país era l’autonomia -política i econòmica-, l’amnistia dels presos polítics i la unitat dels partits catalanistes per a aconseguir-ho.

No és que consideri especialment dolent el bany de realitat que la brutalitat política, policial i judicial espanyola ha donat al procés i als que ens van dur fins allà on vam arribar, perquè potser no hi ha altra sortida en aquests moments i amb l’equilibri de forces actual, però el que sí que considero nefast és la manca de valor (ja ve de fa anys, i per això som on som) de transmetre una lectura correcta de la realitat, per més que no fos la volguda per molta gent.

Aquest rampell de sinceritat que encara no s’ha produït, i que dubto molt que puguem veure mai, és la peça que falta per seguir amb la construcció nacional, amb el camí a la independència, sense malbaratar cap peça. Per contra, la negació de l’autèntica sociologia del país, per més que les urnes donessin tota mena de dades més que evidents, i una tossuda voluntat de fugir endavant per por a ser titllat de traïció, cosa que finalment també ha passat, ens obliga a fer el salt mortal enrere en el temps, i també el ridícul.

Passarà l’estiu i passaran moltes coses, i moltes d’elles gens bones. I seguirem somiant truites i volent creure que som el que no som, perquè, ens agradi o no, no en som prou, i cada cop menys, al pas que anem. Potser aquest és l’objectiu real, ara mateix? Una derrota que serà venuda com a digna?

css.php