Ago 132019
 

Si el divendres és el dia més adequat per acomiadar personal d’una empresa, per allò del factor cap de setmana com a analgèsic, l’agost és el millor mes per posar en marxa retallades dràstiques, perquè el comú dels mortals està per una altra cosa, aquests dies. I així és com ha passat per les portades, sense l’atenció que mereixeria, aquesta mena de tancament avançat de l’exercici econòmic de la Generalitat.

Fa uns dies, no gaires, des de Madrid ja es demanaven retallades dràstiques en despesa sanitària i farmacèutica per complir els objectius de dèficit. Avís a navegants que no ha trigat gaire a materialitzar-se en forma de retallada del 6% a tots els departaments (percentatge altíssim si, a sobre, seguim amb pressupostos prorrogats) i pràctic bloqueig a tota despesa no compromesa a hores d’ara. Resumint: es garanteixen els sous dels treballadors públics, s’executarà i pagarà tot el que es troba ja tramitat i aprovat, i para de comptar. Si algú pensava tirar endavant alguna iniciativa, en qualsevol àmbit, abans de final d’any, que se’n vagi oblidant, que no hi ha diners.

Les explicacions del conseller del ram apunten a Madrid, i no sense raó, no ho negaré. De tota manera, anar arrossegant pròrrogues pressupostàries, exercici a exercici, no és la millor manera de fer país, república, o el que vulguin, ni de fer viable cap mena de política social, cultural, educativa, sanitària, per més competents (interrogant) que siguin els responsables de cada àrea… Si hi afegim la intervenció econòmica que ja fa anys que hem de suportar i que ens amputa gairebé tota capacitat de maniobra i de decisió, i la submissió amb què s’ha acceptat des del primer moment, el que passa resulta gairebé inevitable.

Així doncs, no ens enganyem, potser només és la garantia dels sous públics i el manteniment, ni que sigui en precari -que ho és- d’uns serveis socials bàsics (mínims, si voleu) el que separa aquesta nostra república difusa (inexistent, de fet) de qualsevol tòpica república bananera. Això sí, triomfant, rica i plena, no fos cas.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php