Ago 142019
 

Si mirem el diccionari, trobarem que defineix “somiatruites” com a “visionari, persona que s’il·lusiona amb coses impossibles o estranyes”. No sé ben bé per què, però ha estat recuperar aquesta paraula del racó on es desen els mots que es fan servir poc, i pensar que l’estiu és una mica el paradís dels somiatruites, tant des d’aquelles interminables migdiades, com des de la capacitat de convertir una passejada en golondrina, posem per cas, en un autèntic creure per la Mediterrània.

Ser tot un somiatruites no té per què ser dolent. Només és qüestió de posar la il·lusió i la fantasia per davant de la realitat i anar fent, amb la certesa que tot pot canviar i ser millor. El problema, però, és quan ens quedem asseguts al racó de les truites, somiant i somiant coses estranyes o impossibles, i amb això ja ens pensem que ja són reals. I no. La realitat, igual com la tardor amb l’estiu, sempre ens té guardat un cop de porta als nassos i ens baixa dels núvols, ni que sigui de patac i sense previ avís.

D’aquí a poc més d’un mes tornarem a somiar truites com a país, però molt em temo que, com ja ve sent habitual, no en pescarem cap. És el que té quedar-se en aquest estadi de placidesa i de fantasia que sempre troba terreny adobat a l’estiu, o en determinades mentalitats de perpètua adolescència. Potser és que realment som un país de somiatruites, sense més. De fet, l’Albert Pla, de la mà de Pascal Comelade, sempre extravagants a voltes genials, i de tant en tant visionaris, ja fa gairebé 17 anys que ens parlen d’una escola on només hi estudien els somiatruites. Posats a imaginar futurs, millor aquesta imatge, que la dura realitat de les fantasies que mai no deixaran de ser-ho. O de les escoles que no són allò que ens diuen que són; o dels barracons com a tècnica constructiva habitual (gairebé ja exclusiva) de col·legis i instituts de pa sucat amb oli.

css.php