Ago 152019
 

Següent de la llista: Plácido Domingo. Doncs sí, el gran tenor també ha estat denunciat per assetjament i abusos a les dones, fent servir la seva posició de poder per contractar o no jovenetes, a canvi de favors sexuals. Res de nou, lamentablement. En aquesta ocasió, però, el propi cantant ens dona la clau per entendre per què l’ascens professional de les dones passava -i passa- en tants casos, pel llit del mascle de torn. En paraules seves: “Las reglas y valores por los que hoy nos medimos, y debemos medirnos, son muy distintos de cómo eran en el pasado”. Molt lloable això de “debemos medirnos”, però sona a aquella dita que afirma que després de mort el combregaren.

Però té raó Domingo. L’abús de la posició de poder respecte a les dones era, i encara és tot sovint, pràctica habitual. De fet, ha estat publicar-se la notícia i aforar no poques veus parlant de situacions similars en tota mena d’àmbits laborals: la treballadora i l’encarregat, la infermera i el metge, l’alumna, o la becària, i el professor, el cap i la secretària, la professora i el director… i tants i tants exemples com podríem posar. La gran pregunta és, o hauria de ser, què fa pensar a un mascle que pot abusar de qui vulgui quan vulgui o, més encara: per què s’arriba a pensar que el preu de l’ascens professional femení passa per la relaxació de l’entrecuix?

El cas de Plácido Domingo no és nou, ni tant diferent de les actuals violacions múltiples. En el seu cas, i en tants d’altres, però, ni calia la complicitat d’un grup per sotmetre i humiliar; ell sol, la seva figura i les seves influències eren prou, i n’era ben conscient. I de propina, encara té la barra d’afirmar que és dolorós sentir que ha pogut molestar a algú; com si l’abús fos un favor (i no tinc cap dubte que així ho pensava). Tot molt normal, segons ell. Tot en ordre. Tot massa habitual, encara avui. Fàstic.

css.php