Mai 152019
 

Diuen, els que en saben, d’aquestes coses, que allò que retenim amb més força són les darreres sensacions, i que la memòria, sempre selectiva, tendeix a amorosir els records, així que es van fent vells. Si hem de fer cas d’aquesta afirmació, el jutge Marchena està volent deixar una imatge de severitat, de rigor, de pragmatisme, d’aquell que no es perd en anècdotes i va directe al gra. Aquesta imatge, si no es passa de frenada, serà un bon aval a una sentència dictada fa mesos i redactada pacientment, dia a dia.

Aquest judici indigne, en els mesos que ja porta de declaracions, ens ha deixat una enorme llista d’imatges per al record, des de la d’un jutge bonhomiós i per moments amable i tot, fins a les d’uns policies terribles, tremolant de por davant de les mirades de les iaies, o patint baixes de setmanes per un cop a un dit d’una mà. Tot plegat, terreny adobat per a tota mena de brometes i de comentaris humorístics que ens han de glaçar els somriures així que es dicti la sentència, duríssima en qualsevol cas, contra una colla d’homes i dones innocents.

A la fi de tot plegat, però, i valdria més que n’anéssim sent conscients, quedaran el rostre seriós, solemne d’un jutge que signarà les condemnes, i un seguit de moments còmics (la comèdia i el drama sempre acostumen a ser bones companyes de viatge) que frivolitzaran la realitat. No tinc cap dubte que qui mou els fils de tot plegat, més enllà de les togues i de la retòrica barroca, n’és ben conscient i està preparant el terreny amb una habilitat prou destacable. No estaria de més que qui té veu comenci a denunciar, per tot arreu, la més que evident condescendència -si no complicitat- amb les acusacions i els seus testimonis, i el setge -quan no l’hostilitat- amb les defenses i els seus, en aquest judici vergonyós. El relat final s’està escrivint ara mateix, i fa tota la pinta que serà molt cruel.

css.php