Mai 222019
 

No m’hi entenc gaire de com funciona el món legal, ni de quina és la lògica que regeix moltes de les seves actuacions. De ben segur que és aquest desconeixement de la matèria el que em fa veure com a profundament anormals algunes coses que altres veuen com les més naturals del món.

Ahir, sessions de constitució de les Corts Espanyoles. Un grapat d’electes que es van poder presentar a les eleccions, que van poder recollir l’acta que els acredita com a diputats o senadors i que van poder ocupar el seu escó en la sessió constitutiva de les cambres, malgrat la seva condició de presos polítics preventius, avui no sabem si hi podran tornar, ni si podran desenvolupar la feina per a la qual van ser escollits en unes eleccions lliures i democràtiques. No penso que puguem ser gaire optimistes, quan la mateixa vicepresidenta del govern en funcions ja avança què decidiran les meses de les cambres, tot i la suposada separació de poders entre el legislatiu i l’executiu.

No és nou, de fet. Una situació tan ridícula com aquesta, o més, ja la vam viure al Parlament on, fins i tot, es va interrompre el tràmit d’elecció del president, impedint, des del poder judicial, que hi pogués comparèixer el candidat, en la segona sessió de votació. Una nova i curiosa confluència del poder judicial i el legislatiu de difícil explicació.

Però aquesta és la democràcia espanyola, i aquest és el funcionament de les seves cambres legislatives. Tota una declaració de principis per a una legislatura que tot just comença i que ho fa al ritme compassat dels tambors de guerra, en forma de cops de mans i de peus, de l’extrema dreta, mentre el cap de l’Estat, absent com gairebé sempre, manté un silenci més que preocupant i sospitós. Per cert, què passarà si algun dels presos polítics és elegit eurodiputat? Amb el Parlament Europeu, també s’hi veuran amb cor d’intervenir? Potser som a les portes de veure com s’ensorra tota aquesta farsa? Qui ho sap. Temps al temps.

css.php