Mar 252019
 

Començo a pensar seriosament que sí, que cal reformar les circumscripcions electorals i, de passada, acabar d’un cop per tots amb el mite aquell que sosté que els nostres electes, els que votem a cada lloc, ens representen. De fet, ja sabem, fa molt de temps, que els nostres diputats (aquí i allà) i senadors (per sort només allà) són un mer accident de les disputes internes al si dels partits per col·locar-se en un càrrec de responsabilitat (o de privilegi). Sempre recordaré allò que va dir un candidat a l’alcaldia de la meva ciutat: que ningú no hauria de veure com es fan les salsitxes, ni les llistes electorals.

De tota manera, mai fins ara s’havia fet tan evident aquesta manca de representativitat social dels polítics, ara que el moviment de personatges i de noms respon ja, exclusivament, a un càlcul de resultats no necessàriament a la demarcació on es presenta un determinat candidat. En són bons exemples els candidats fins ara catalans de Ciutadans, que van a fer carrera a les espanyes, on esperen que el discurs de l’odi contra Catalunya els sigui més rendible que aquí mateix. D’altra banda, arriben altres individus, de ben lluny, i amb mentalitat ben llunyana, per obra i gràcia del PP, per exemple, a vendre odi a tot el que soni a català i a menystenir la nostra llengua, la nostra cultura, les nostres tradicions i la nostra identitat, convençuts que aquí ja no tenen res a pelar, i que aquesta postura miserablement combativa els donarà rèdits més enllà del nostre país. Això sí, amb la bandera de la nostra xenofòbia, no fos cas.

I amb aquest nou escenari ens toca bregar. Aquest i, no cal dir-ho, el ja conegut del “sí però no” tan arrelat a casa nostra, o la careta d’hipocresia (i de progressia) que amaga l’autèntic rostre de la connivència amb el feixisme, quan així els ho reclama la pàtria (la seva).

Que Déu ens agafi confessats, que això promet. Nous temps, nous escenaris, nous noms, però sempre l’ancestral odi a tot el que som, a tot el que hem aconseguit i a tot el que volem ser. Apa!, a votar, que aquesta és la grandesa de la democràcia del regne.

css.php