Mar 122019
 

Emocions o raó. Què ha de regir els nostres actes? La pregunta és tot un clàssic. És allò de si ens hem d’escoltar més el cor o el cap a l’hora de prendre qualsevol decisió. La resposta, evidentment, variarà en funció del moment, de la persona, o del context, fins i tot. Però si parlem de política, de la manera d’organitzar-nos com a societat i de qui ha de dirigir aquesta activitat, em fa l’efecte que les emocions han de quedar en un lloc secundari, i el que hauria de primar és el fred raciocini.

Arriben eleccions i molt em temo que la distància entre la gent, nosaltres els votants, i els candidats es va fent més i més gran. Els primers esperem respostes i, els segons, el poder i tot el que comporta. A més distància, entre tots dos, major apel·lació als sentiments, perquè la raó sempre és un jutge molt més dur de la realitat. Recórrer sistemàticament als grans principis, als dogmes de fe, gairebé, com ara allò de la unitat i la igualtat de tots els ciutadans, és una manera prou efectiva de deixar de banda la raó, igual com ho és posar com a caps de llista persones que mai no podran exercir la feina per a la qual hauran estat votats. Tota una crida a les emocions, en uns moments en què la raó és un bé escàs, i en què tot plegat és massa confús. Potser fins i tot intencionadament massa confús.

I així anem. Nosaltres deixant-nos portar pels sentiments i les passions, mentre ells, els que dirigeixen els nostres destins col·lectius, amb la fredor insensible del màrqueting polític més pur, fan i desfan per no perdre espais de poder o d’influència, o per recuperar-los si és el cas. Pel camí, la dignitat institucional es va ressentint, i també la noblesa de l’exercici de la política, mentre s’aplana el camí a les solucions més simples i més brutals, d’infausta memòria.

css.php