Mar 212019
 

Ben mirat, el que realment resulta significatiu i revelador, en tots els àmbits, són les tendències, no els fets puntuals, per més importants i remarcables que puguin resultar en el moment en què es produeixin. Tot té el seu camí, la seva evolució, i és el que acaba duent, o no, a algun lloc. El judici del procés n’és un bon exemple.

Ja comencem a tenir una mínima perspectiva de per on i de cap a on van les coses, com per no deixar-nos enlluernar ni vèncer per declaracions puntuals, ni per intervencions més o menys ocurrents. Amb aquesta mínima perspectiva ja podem veure amb claredat algunes coses:

  • Que les més greus acusacions són el producte d’un relat fantasiós que ben poc, per no dir res, té a veure amb la realitat d’uns fets encara frescos i ben presents. I que es van desunflant sessió a sessió.
  • Que la professionalitat i la capacitat d’alguns servidors públics, tant de l’àmbit polític com del policial, quedaran, per molts anys, més que qüestionats. Constatar la desmemòria, l’arrogància i les maneres de fer d’uns i altres no diu res de bo sobre la seva feina.
  • Que molts dels testimonis declaren amb la lliçó ben apresa, però són uns autèntics sabatots quan es veuen obligats a respondre allò que no s’han preparat. Una nova ombra sobre la veracitat del seu relat, sovint carregat d’un dramatisme que el deslegitima i d’una ràbia, per no dir odi, més que evident.
  • Que la imparcialitat de qui ha de jutjar tot plegat no sempre resulta tan evident con fora desitjable. Tot i que cal esperar a la sentència final, l’evolució que s’hi aprecia no apunta res de bo.

I podríem seguir valorant detalls, com ara el paper merament propagandista de l’acusació particular, però potser no cal. Ara mateix -en el futur ja veurem-, el judici no és gran cosa més que un tortuós camí entre la farsa i el drama, amb moments de comèdia, fins i tot. Caldrà seguir l’evolució amb atenció, en qualsevol cas, perquè és molt -massa, de fet- el que s’hi està jutjant. I tots patirem els efectes del veredicte, no en tinguem cap dubte.

css.php