Mar 042019
 

Un altre al sac. Un altre cap de setmana de carnaval que ja és història. Torna el dilluns i torna la rutina, sense disfresses (o si més no sense les d’aquests dies), sense música oficial i sense aquest somriure permanent, mig autèntic, mig obligat. Tot passa, fins i tot els dies de festa grossa i de disbauxa (paraula repetida fins a l’avorriment i novament desada a les golfes del diccionari particular de cadascú fins a l’any vinent).

A poca memòria que faci, encara puc recordar els primers carnavals recuperats, no fa tant de temps. El retorn del carrer per a la ciutadania, les ganes de pervertir la realitat durant unes hores i, de manera gairebé espontània, dir i fer tot allò que no s’havia pogut dir ni fer durant dècades. El carnaval, aleshores, era una expressió de llibertat, vestida de coloraines. Però com ja sabem què passa, al carnaval el segueix la quaresma, i aquesta se’ns està fent especialment llarga i intensa.

Avui tornaran a l’armari les disfresses d’uns dies singulars, i en sortiran les habituals. Avui, les togues tornaran a campar lliures per una mena de “justiciòdroms” ben singulars, els que haurien de ser responsables d’alguna que altra cosa tornaran a vestir-se d’innocents ignorants, i la rua dels que fan i desfan tornarà a passar per davant nostre, amb les seves comparses, al seu ritme i amb el seu pas, sense puguem fer gaire cosa més que mirar amb admiració o amb fàstic, i fer veure que tot està bé i que les coses són com ens diuen que han de ser.

Carnaval. Quint temps tan estrany. Gairebé tan estrany com aquest ball de màscares i de personalitats fingides que ens posem tot just un parell de dies cada any, o potser tota una vida. La gran pregunta és si mai hi haurà un diumenge de resurrecció o si la passió final serà eterna. De moment, a enterrar una sardina. Potser no és gran cosa, però és el que toca. Pas a pas.

css.php