Mar 222019
 

És curiós, però com més habitual és l’ús del tractament protocol·lari del president i dels consellers -mal utilitzat, per cert, i no em cansaré de repetir-ho-, més gran és el desprestigi de les institucions. Alguna mena de llei de compensació absurda? No ho sé. Repassem:

Tenim un Govern que no es treu de sobre la sensació de provisionalitat, ni ara que ja fa mesos que exerceix. De fet, la marxa de dues conselleres cap a ports més segurs no ajuda. Ni tampoc el numeret dels llaços i les pancartes, per més raó que hi hagi al darrere de tot plegat. Una mica d’intel·ligència política i alguns objectius i estratègies clars no farien cap nosa.

D’altra banda, tenim un Parlament poc actiu (seré generós) i on s’han instal·lat el to i les formes de les discussions de barra de bar més pròpies d’un suburbi que d’una cambra legislativa, sense que ningú gosi aturar-les reinstaurar la correcció i, si cal, fer fora els elements que faltin al respecte que mereix la institució de la qual formen part. Alguna lliçó del llibre d’estil del jutge Marchena potser seria molt útil, en aquest cas.

I per acabar, i no en som prou conscients, patim una administració pública envellida. Fa pocs dies llegia una estadística que situa la mitjana d’edat del personal de la Generalitat molt per sobre dels cinquanta anys. Consti que sóc treballador públic i que supero aquesta mitjana, per la qual cosa m’estic tirant pedres a la meva teulada, però què es pot esperar d’una maquinària administrativa amb aquest perfil i sense cap perspectiva de renovació generacional? I si pensem en els buits enormes, o en els noms que ocupen determinats llocs estratègics, pitjor encara. Allò de l’excel·lència és només una paraula extravagant de mal escriure i pronunciar.

Estructures d’Estat, ens van dir. De debò que amb això farem una república? Avui com avui, em costa moltíssim creure-ho. Em resulta més versemblant un retorn a la claudicació servil i a parar la mà per arreplegar quatre almoines, com sempre.

css.php