Mar 052019
 

Es pot construir res de nou amb peces velles? Francament, en els temps que corren, costa una mica de pensar que sí. I per a peces velles, molt velles i molt atrotinades per l’evolució, alguna de les maneres de fer de la justícia, com ara això de la incomunicació dels testimonis entre ells, en el judici aquest que fa massa dies que ens ocupa. De fet, em costa molt pensar que algú s’ho creu, de debò, això de la incomunicació, avui que tothom duu a la butxaca un mòbil connectat a Internet , i que en temps real pot saber què està passant a dins de la sala, com ja han evidenciat alguns dels testimonis en les seves declaracions.

En el fons, tot plegat no és més que la constatació d’unes estructures socials i de poder anacròniques, ancorades en un passat que no ha de tornar, i refractàries a l’evolució d’una societat que els passa per sobre. Evidentment, el resultat no pot ser bo, de cap de les maneres. Una altra mostra? El valor més que dubtós de moltes declaracions suportades en res, en cap evidència, només en la paraula de persones amb perfils ideològics molt clars i en contradicció directa amb una enorme quantitat d’imatges de tota mena de procedències. Hem de seguir donant veracitat a declaracions sense proves, o cal fer prevaler les imatges que atrapen la realitat?

Aquest judici, farsa o no, és, no ens enganyem, també, un judici a una estructura judicial antiga, rància, molt condicionada per a política, i amb algunes normes i maneres d’actuar més pròpies de fa segles que de la societat tecnològica en què vivim. Qui en voldrà aprendre, aprendrà, però molt em temo que la prepotència d’alguns dels protagonistes -o d’alguns dels que es volen protagonistes- d’aquest lamentable espectacle, seguirà tancant els ulls a l’evidència i actuarà al dictat de les normes d’un imperi que fa segles que ja no és. Si això és així, perdrem tots. També ells, autèntics fòssils d’un món que se’n va anar fa molt i que per més prosa barroca que facin servir, no tornarà, tot i la terra cremada que deixen al seu pas.

css.php