Mar 232013
 

No fa gaires dies vaig trobar a Facebook una d’aquestes inspirades frases que corren de perfil en perfil.   Aquesta venia a dir que hem aconseguit arribar a una situació econòmica de postguerra sense haver patit una guerra i que això, en el fons, sempre era una millora.

Cert que la situació econòmica comença a fer tuf d’economia de postguerra.  Malament.  El que em demano és si no estem en guerra, realment.   Cert que no ens trobem davant d’un conflicte armat, però potser les guerres modernes, als països civilitzats, es lliuren d’una altra manera, fonamentalment (però no només) econòmica.

Espanya està portant Catalunya a la ruïna a base d’incomplir sistemàticament els seus compromisos i mantenint un espoli fiscal vergonyant.  Paral.lelament, diferents agents clarament situats a favor de l’unionisme hispànic, no s’estan de cridar al boicot contra els productes catalans.  A més, els poders de l’estat, amb el judicial al capdavant, atempten sistemàticament contra l’ús normal de la nostra llengua (o potser es pensen que es poden utilitzar dues llengües alhora?).  I de propina, els objectius de dèficit ens castiguen any rere any mentre l’estat tira de veta en tot allò que li passa pel cap (despesa militar, ajuts a l’església, candidatura olímpica, finançament de la banca…), després de deixar ben clar que la culpa de tots els mals és només nostra.

I no fa gaires dies arriba una nova ofensiva:  L’amenaça de, sota arguments econòmics evidentment, suprimir les subvencions a transplantaments, obviant tant el paper dels hospitals catalans en aquest àmbit com el dret a la vida dels ciutadans. Val a dir que l’aportació estatal tampoc és tanta, però els efectes poden ser devastadors.

Aquest és l’escenari.  Un escenari, val a dir-ho, que va comptar amb el suport inestimable d’aquells que ens van endeutar fins a límits irracionals i que ara apel.len a terceres vies, segurament per assegurar una derrota absoluta.

Si el camp de batalla és l’economia, fem-la servir també nosaltres.  Que encara ni hem començat, i de moment anem perdent.

 

css.php