Abr 302019
 

Ja sabem que un mateix fet, una mateixa cosa, pot ser del tot diferent, segon qui la faci. I a fe de déu que és ben cert. Aquests dies n’estem tenint una bona mostra. Dos equips de futbol estan competint per guanyar un mateix trofeu continental. D’un se’n parla constantment, des de fa mesos, i l’altre amb prou feines s’ha pogut colar entre judicis i eleccions. Un té tots els mitjans de comunicació pendents de desplegar-se fins allà on calgui, i l’altre, com a gran novetat tindrà seguiment en directe per ràdio, quan jugui la final. Tots dos equips són de la mateixa entitat, però l’un és masculí i l’altre femení. I vet aquí la diferència.

Parlo del Barça i parlo de la Champions League. Els homes encara han de jugar les semifinals, i tothom ho sap o, si més no, s’ha repetit fins a l’avorriment, i les dones ja són a la final, i amb prou feines s’ha dit. Ahir mateix escoltava la ràdio i la nostra emissora nacional pública, Catalunya Ràdio, anunciava, com a gran novetat i fet històric, que el seu programa estrella pel que fa a seguiment del Barça, retransmetria en directe la final femenina. Tota una fita de la radiodifusió catalana. De TV3, no em conta res de semblant i, en qualsevol cas, suposant que s’hi posi, ni de lluny oferirà la cobertura ni el desplegament de mitjans d’una final masculina. Així són les coses, avui, a casa nostra i parlant d’algú tan emblemàtic com el Barça.

Dones catalanes, em sap greu, però aquest és el pa que s’hi dona. I això en el millor dels casos. Realment, ni som un país tan modern, ni tan igualitari, ni tan just com ens agrada dir. Encara anem llastats, i molt, en moltes qüestions, com això de la igualtat entre home i dones, i no en som -i potser ni en volem ser- prou conscients del mal que hi ha al darrere. Sigui com sigui, molta sort a aquestes jugadores de nom desconegut que, amb la nostra atenció o sense ella, duran una mica del nostre orgull més enllà de les nostres fronteres (també, o sobretot, de les mentals).

Per cert, la final la jugaran les catalanes, el dia 18 de maig, a Budapest, contra l’Olympique Lyonnais, que n’ha guanyat les tres darreres edicions. Partit de qualitat assegurada, doncs.

css.php