Des 032011
 

En un capítol de la sèrie “Bones” que vaig mig veure fa uns dies per casualitat, em vaig trobar amb una frase magnífica d’aquest curiós i interessant personatge que és la doctora Temperance Brennan.  En concret, mostrava una actitud extraordinàriament ofensiva cap a una sheriff quan, qüestionada pel seu comportament, va venir a respondre que ella (la sheriff) era un càrrec electe i que, per tant, la seva prioritat era la reelecció i no esbrinar la veritat.

No sé per quina reacció psicològica, va ser sentir les paraules i venir-me al cap el debat sobre els governs polítics i els governs tecnocràtics i la veritat és que vaig descobir que sentia una gran simpatia i afinitat cap a les paraules de la Dra. Brennan.

Tots hem sentit allò que els governs en general només veuen, i encara, a curt termini, massa preocupats per les estratègies electorals.  La veritat és que és molt difícil trobar polítiques serioses que vagin més enllà dels tres o quatre anys que pot durar una legislatura.  Així s’expliquen els canvis periòdics en les polítiques educatives, per posar només un exemple, amb el resultat que tots coneixem d’uns dèficits formatius senzillament alarmants.

No crec que un govern tecnocràtic sigui una bona solució, però estic convençut que la política, tal i com ara es practica, tampoc no ho és.  Potser, ni que sigui per culpa de la crisi, caldria començar a exigir governs elegits democràticament, capaços d’aglutinar directrius polítiques i pràctiques efectives a curt, mig i llarg termini.  Si no, ja veiem on anem:  cap a un desprestigi de la política i cap a una usurpació de la voluntat democràtica.  Grècia i Itàlia en són exemples paradigmàtics.

Crec que farien molt bé els nostres governants d’envoltar-se d’especialistes competents en totes les àrees, amb independència del seu carnet (no de la seva ideologia), per dignificar l’exercici del govern en general i, de passada, per facilitar-nos un futur millor de debó, més enllà de la seva perpetuació, o no, en el poder.

css.php