Mai 302011
 

Aquests darrers dies coincideixen a Catalunya dues realitats que, si bé aparentment no tenen res a veure, em semblen dues cares d’una mateixa moneda:  les acampades dels indignats i la celebració del Barça.

El poder de convocatòria de totes dues crides és, potser, el seu tret més característic.  Milers de persones s’apunten a una o altra, o a totes dues, per què no? i aconsegueixen crear un efecte d’identificació col.lectiva que va molt més enllà dels objectius immediats de cadascuna, perquè acaba esdevenint una autoafirmació com a poble, com a identitat singular, com a país.

Fer país des d’on sigui.  Aquesta potser és la clau.  Els indignats es van preguntant com fer compatibles les demandes d’una societat millor amb les d’un país lliure.  Caldria preguntar-se si una cosa no serà conseqüència de l’altra (personalment crec que sí).  Pel seu costat, el Barça dels darrers anys esdevé model d’una determinada forma de pensar, d’actuar i de respondre, més amb actes que amb paraules, a tota mena d’agressions. Potser aquest és l’estil que ens cal, quan ja estem tips de paraules només.

De tota manera, al nostre país encara li falta articular aquesta capacitat d’atracció i d’identificació amb altres elements que vagin més enllà del terreny esportiu o del de la revindicació al carrer.  Corren temps mediocres per a la política i això ho paguem tots, encara que sempre som capaços de trobar canals d’expressió de la nostra identitat, en un sentit amplíssim, perquè si el Barça és més que un club (i només cal fer memòria) i les acampades són una mena de nova realitat, Catalunya és molt més que una divisió administrativa, és un sentiment col.lectiu que s’expressa per mitjans molt diversos.

css.php