Jun 192019
 

Llegeixo que un regidor de l’Ajuntament d’Avià ha rebutjat un premi que atorga la Comissió Europea, per la feina feta en aquesta localitat en favor de la sostenibilitat energètica, i que ho ha fet perquè les institucions europees giren els ulls davant de l’existència de presos i exiliats polítics a dins de les seves fronteres. No cal ni dir que el gest va rebre una primera repulsa dels responsables de l’acte, per allò de no barrejar política amb sostenibilitat energètica, a la qual cosa el regidor va respondre que era conscient de la incomoditat que provocava el seu gest i que ja podien retornar el premi al comissari europeu d’Energia, un vell conegut nostre: Miguel Ángel Arias Cañete, absent de l’acte, dit sigui de passada.

Aquest gest m’ha fet pensar que vivim en un món global on tot està interconnectat, però en el que tot ha d’estar perfectament dividit en compartiment estancs, sobretot la política, que es veu que encara que tingui incidència directa sobre qualsevol activitat, s’ha de mantenir en un lloc ben allunyat de tot, no fos cas que molesti a aquells que remenen es cireres. Doncs no. La política és present arreu, d’una manera o altra, tant si parlem de cultura, d’esport, de ciència, d’educació, de sanitat, de sostenibilitat, d’energia… perquè són les polítiques que fan i desfan els polítics les que dissenyen el futur de cadascun dels àmbits de la nostra societat. Reduir la política a un afer de quatre governants que resolen les seves diferències en institucions hermètiques o, en el pitjor dels casos, servint-se dels tribunals, és un exercici d’indignitat majúscula. I pretendre que això no afecta cap altre espai social, que no ens afecta personalment, és una absoluta ingenuïtat, si ens ho empassem, i una mostra d’hipocresia intolerable.

En el fons, és com si acceptéssim que fulano de tal és un bon mestre, per exemple, perquè sap molt de la seva matèria, tot i que es dedica a grapejar criatures. Oi que costa poc d’entendre que una cosa no és, no pot ser, impermeable a l’altra? Doncs això. Si les institucions volen respecte, que se’l guanyin en totes les seves actuacions. En totes, sense exclusions.

css.php