Jun 132019
 

Ahir, amb les paraules previstes: “Visto para sentencia. Despejen la sala“, com en qualsevol telesèrie de tribunals, es va posar fi a la darrera temporada (no sabria dir si la tercera, la quarta, o quina, perquè tot plegat fa dies, massa dies, que dura) d'”El Procés”, aquesta sèrie real basada en fets de ficció que fa anys que ens té enganxats a les pantalles. I és que, no ens enganyem, la seguim més per la tele o per la ràdio que no pas en viu.

Ara caldrà esperar un temps, no sabem ben bé quant, per retrobar tota una colla de protagonistes i de secundaris que ens tornaran a tenir amb l’ai al cor una altra bona temporada. I així anirem fent, construint la realitat des de la ficció i identificant-nos amb uns o altres, segons les nostres afinitats personals i ideològiques.

Ben mirat, tot estaria prou bé, fins i tot això de provar de fer realitat la fantasia, si no fos perquè pel camí se’ns estan quedant la vida i les esperances de persones i de famílies innocents que paguen el preu de tanta imaginació desfermada, al servei dels senyors de la nit de sempre. I també se’ns està quedant pel camí una bona part de les llibertats que en algun moment vam pensar que havíem recuperat després dels anys freds i foscos de franquisme.

Toca esperar, doncs, els nous capítols d’aquest drama per saber què passa, on queda l’èpica, on la justícia, on la democràcia i on la llibertat. Ara com ara, tot el que sabem és que serà un jutge amb ínfules i ambicions qui tindrà la clau de la trama, des de la cuirassa de la seva negra toga. A partir d’aquí, només esperar i confiar en algun gir de guió important que llenci a les escombraries una sentència anunciada, si no ja redactada fa dies. De moment, final en alt, obert, però previsible; lamentablement previsible. La ficció, entre els passadissos d’un alt tribunal, segueix fent el seu curs implacable, contra tota lògica i contra tota raó.

css.php