Abr 082013
 

Si tirem de diccionari, veurem que es defineix “justícia” com ” allò que cal fer segons dret i raó” o com “qualitat d’allò que és fet amb equitat”.  Fixem-nos en la primera de les definicions, perquè em sembla important remarcar que el concepte de justícia respon a dues idees:  dret i raó.

Ja estem tips de sentir el governs parlar del dret, de la norma escrita, de la constitució fins i tot, per apel.lar a la justícia.  Però obliden que la idea de justícia també implica la de raó.  I més enllà del que digui la legislació, no sembla raonable que es pugui deixar sense sostre una persona de 71 anys i malalta d’alzheimer.

Són casos com aquest els que ens recorden que les lleis han d’estar fetes i aplicades per als ciutadans i no al contrari, perquè, aleshores, poden esdevenir tan irracionals, tan contràries a tota raó, tan contràries a l’equitat, que permeten aquest tipus d’actuacions.

Però mentre això passi, mentre l’ús de  la llei com a trinxera, més enllà de qualsevol altra consideració ètica, moral o racional, sigui la pràctica recurrent del govern del PP per imposar la seva voluntat, serà absolútament legítim, lícit i raonable l’exercici d’accions de protesta com  la que fa pocs dies es va dur a terme davant la vicepresidenta Sáenz de Santamaria.

Per cert, aquest mateix raonament hauria de servir per esvair qualsevol dubte sobre el dret a decidir què volem ser.  Però aquesta és una altra història.

css.php