Jul 182019
 

Hi ha silencis que parlen a crits.  No dic res de nou, però sempre convé recordar-ho.  Per això, no sé si ens hauria de sorprendre, o si és part d’una història molt antiga, el poc que se n’ha parlat més enllà de casa nostra, en gairebé dos anys, dels atemptats de Barcelona i Cambrils de 2017.  Pocs comentaris, poca anàlisi, poca investigació, però molt vot en contra de qualsevol iniciativa que hi vulgui fer una mica de llum, i molt silenci.  Massa.

Al relat gairebé novel·lesc dels fets, eliminació dels terroristes inclosa, i el paper del suposat imam confident del Centre Nacional d’Intel·ligència, ara s’afegeixen més detalls que està revelant el dia Público, sobre els contactes i el seguiment dels assassins fins pocs dies abans dels fets. A poc a poc, però semblaria que de manera inexorable, es va estenent l’ombra d’una suposada inactivitat, incapacitat, connivència o tolerància (cadascú que hi posi el mot que li sembli més adequat, o que n’afegeixi el que li sembli oportú) dels serveis d’espionatge espanyols amb els assassins. I sembla que la cosa encara va per a llarg.

I com a guinda del pastís, aquell rumor també prou antic però de nou actual, de si Soraya Sáenz de Santamaría va pressionar perquè, arran dels atemptats, es declarés el nivell 5, el màxim, d’alerta antiterrorista, cosa que li hauria permès de treure l’exèrcit als carrers, dos mesos abans d’un referèndum que no van poder (o no van saber, o no van voler) evitar. En aquest escenari, ara com ara hipotètic, Rajoy hauria estat qui hauria mantingut l’alerta en nivell 4.

Tot plegat, gairebé el guió a mig redactar d’una novel·la negra, molt negra. D’altra banda, tot ben coherent amb una història escrita amb noms com Scala, GAL, Yak-42, 11M… una història farcida d’ombres, de morts i de mentides. El temps, com sempre, donarà o traurà la raó. De moment, massa dubtes, massa silenci que clama al cel.

css.php