Gen 162013
 

Pere Navarro, líder dels socialistes catalans, ens va sorprendre dilluns amb unes declaracions durant les quals es va comparar amb Copèrnic, amb l’argument que tots dos eren uns imcompresos.  Tot un exercici d’immodèstia o una manera gens convencional de cridar l’atenció?  Qui ho sap.

Sense voler entrar en més valoracions, m’agradaria constatar algunes diferències prou raonables entre Navarro i Copèrnic:

1.  Copèrnic va estudiar astronomia, matemàtiques, filosofia, medicina i dret, entre altres disciplines, a les millors universitats del món.  Pere Navarro va estudiar biologia a la Universitat Autònoma de Barcelona.

2.  Pere Navarro, als 24 anys, va ser el responsable de la campanya del PSC a les eleccions municipals de Terrassa.  A la mateixa edat, Copèrnic estava estudiant a la Universitat de Bolonya, va ser nomenat canonge de la catedral de Frauenburg i va publicar les seves primeres observacions astronòmiques.

3.  Amb 28 anys, Navarro va entrar a l’Ajuntament de Terrassa com a regidor adjunt a la Regidoria d’Urbanisme.  A la mateixa edat, Copèrnic compaginava les seves obligacions com a canonge de la catedral de Frauenburg, entre les quals hi havia, per exemple, reformar la moneda, amb els seus estudis de medicina i dret a Pàdua.

4.  Copèrnic va escriure la seva gran obra:  De Revolutionibus Orbium Coelestium al llarg de 25 anys d’investigació.  En 25 anys de carrera, Navarro va passar de regidor de Terrassa a secretari general del PSC.

5.  Copèrnic va fer una aportació fonamental a la ciència, amb la seva teoria heliocèntrica.  L’aportació política de Navarro, a hores d’ara, és una proposta federalista que ningú no sembla compartir gaire.

6.  Copèrnic va morir defensant la veritat científica.  Navarro viu de la política.

I podríem seguir amb les comparacions, però crec que no cal per entendre que Copèrnic i Navarro no són ben bé el mateix.  Mala comparació, doncs

Posats a fer, sempre ho podem tornar a intentar amb Calimero.

 

 

//

css.php