Ago 102012
 

Onada de calor a la vista.  Aparteu les criatures, dispareu totes les alarmes i, si pot ser, ni sortiu de casa fins que arribi la fresca.

És sorprenent com una cosa absolutament normal:  que a l’agost faci calor, i molta, ha esdevingut un fet extraordinari que mobilitza tots els resorts haguts i per haver d’una societat que sembla que només aspiri a viure en una mena de calma tèbia permanent.

Que faci calor a l’estiu, que hi hagi tronades, que geli a l’hivern, o que hi nevi, són fenòmens normals que cada any es donen amb major o menor intensitat. Res d’excepcional.  I és que per més que vulguem, hem de deixar de pretendre, fins i tot, manipular la meteorologia perquè s’adapti als nostres ritmes i a allò que nosaltres volem.  Això no va així.

Paradoxalment, aquest desig de calma i d’estabilitat ens provoca unes dosis extra d’estrès i d’ansietat, perquè ja fa uns quants dies que ens estan advertint, constantment i per tots els mitjans, que arriba una onada de calor, i sembla que s’han activat tots els recursos per protegir la indefensa població.  Segurament és una bona idea limitar l’accés a determinades zones boscoses durant un episodi de sequera i d’altes temperatures, però d’aquí a generar l’alarma social que s’està generant perquè un parell o tres de dies podem tenir temperatures que rondin els 40º, hi ha un abisme.

Potser va sent hora que assumim, tots plegats, que les administracions no ens ho poden arreglar tot.  Per exemple, el clima.  Ara potser estaria bé que els governs, i sobretot els mitjans de comunicació, ens anessin explicant que les coses són com són, que les onades de calor o de fred són normals, que duren el que duren, que no cal donar-hi més tombs que els imprescindibles, i que res ni ningú no pot garantir ni la seguretat total, ni la calma i l’estabilitat absolutes, i encara menys si parlem de meteorologia.

Què se n’ha fet de la capacitat de la nostra societat d’adaptar-se a les circumstàncies i de tirar endavant en situacions que no ens són especialment còmodes?  On vam abandonar el llegat de l’evolució?

css.php