Set 142011
 

Que la retòrica política no és el que era és un fet que podem constatar a diari.  El gust per la obvietat elevada a la categoria d’argument o de tesi és constant.  Imagino que quan ja no es té res a dir, només es pot recórrer a les obvietats, dites amb aparent convicció, per intentar projectar una imatge de falsa solvència, i de falsa innocència.

Les darreres declaracions del candidat Rubalcaba sobre la relació entre Catalunya i Espanya en són un bon exemple.  Anem a pams:

– Titular:  vuit anys de govern del PSOE no han millorat les relacions.  Una obvietat com una casa de pagès.  Si més no des de Catalunya, i fora dels seus seguidors incondicionals, dubto que ningú pugui creure ja en aquell “govern amic” que ens va voler vendre el tripartit, amb els socialistes al capdavant.

– Argument:  però la culpa no és nostra.  Evidentment, la culpa d’aquest desencontre creixent és del PP, dels seus atacs a l’estatut i de les seves campanyes anticatalanes.  I les mentides reiterades, sense anar més lluny, del president Zapatero? I els cincompliments flagransts en inversions i infraestructures?  I les votacions al Congrés, de la maneta del PP?  I els recursos contra l’Estatut i altres lleis del Parlament presentades pel PSOE?  D’alguna manera, tot això també hi deu haver contribuït, no?

– Raonament:  s’han fet coses malament des de les dues bandes.  Segurament que sí, però la palma en matèria de mentides, d’incompliments i d’enganys (causa final del desencontre) se l’emporta el PSOE, amb la connivència dels seus socis a Catalunya.

– Conclusió:  cal un exercici de respecte mutu.  Quina barra!  amb l’excés de lleialtat institucional que s’ha desplegat des de Catalunya durant dècades (allò de contribuir a la governabilitat, del sentit d’estat…). parlar de respecte “mutu” és una mostra de cinisme intolerable.

Si aquesta és tota la solidesa argumentativa del candidat a president, per part del PSOE, no tinc cap dubte que els seus seran els pitjors resultats electorals de la història.

En qualsevol cas, l’alternativa (un govern del PP) no millora gens les nostres espectatives.  Un cop més es demostra que tant li fa qui governi a Madrid.  A Catalunya sempre tenim les de perdre.  I encara pretenen que compartim els seus discursos mediocres i tendenciosos.  Si és que…

css.php