Jul 282011
 

Mentir és una pràctica prou habitual en la nostra societat i sempre s’ha dit que un bon mentider ha de tenir bona memòria. Jo afegiria que també ha de durar prou poc temps perquè la seva mentida no surti a la llum, cosa que tard o d’hora acaba passant.

Aquest comentari es podria aplicar a l’equilibri de les finances catalana i espanyola, ara que anem sabent xifres reals i anem descobrint tota la veritat i, en conseqüència, totes les mentides amb què es va vestir el darrer pacte fiscal. Per exemple:

– Ara resulta que la Generalitat deu a l’Estat 2.500 milions d’euros per un avançament de diners fet en base al càlcul dels ingressos previstos per IVA, IRPF i altres impostos. És clar, el càlcul es va fer en aquella època que el govern d’Espanya negava una crisi més que evident per tal de guanyar unes eleccions i el de Catalunya, actor secundari del drama, practicava un seguidisme absolut d’aquell “govern amic”.

– El famós fons de competitivitat que el govern de Madrid ha de pagar a la Generalitat, ara ja no tinc cap dubte que no el veurem mai. També era mentida. Madrid sí podia preveure com aniria evolucionant la recaptació d’impostos (en té els mitjans i la informació)  i, per tant, podia permetre’s la promesa d’una quantitat que, ben aviat, es veuria superada pel deute que ara coneixem.

– Aquell acord de finançament que amb tota pompa va signar el govern Montilla amb el govern Zapatero és una nova gran mentida:  ni és tot allò que es va dir -ni de lluny-, ni serveix per cobrir les nostres necessitats com a país.  I així ens va.

Hem viscut uns anys sota els enganys successius d’una bona gestió dels recursos públics. Ara, a poc a poc, anem descobrint que moltes afirmacions categòriques erem, senzillament, mentides, i que la gestió va ser nefasta.

css.php