Jul 132011
 

Bankinter és la primera entitat que gosa presentar una hipoteca que incorpora, explícitament, la dació en pagament, un dels cavalls de batalla de les protestes dels darrers temps, per la dificultat, quan no impossibilitat, de moltes famílies de fer front als compromisos contrets.

Caldrà veure la lletra petita, però no tinc cap dubte que aquest és el començament d’una autèntica batalla entre bancs que facilitarà una mica més les coses a molta gent.  Al capdavall, si els bancs tenen habitatges de sobra, no els interessarà vendre’ls, guanyant uns bons dinerons, encara que sigui a risc de tornar-los a tenir, d’aquí uns anys, si no es poden pagar (mentrestant, hauran anat guanyant diners).

El més curiós de tot és que novament és la societat qui passa per davant de la política.  No fa gaires dies, la dació en pagament de les hipoteques tornava al Congrés dels Diputats, envoltada de poc més que bones intencions.  Malgrat tot, es demostra que no és tan decisiva la política si la societat té raó.  Els diputats “diran” la seva, però els bancs “faran” la seva.

Conclusió:  el poder dels partits polítics és relatiu i qui marca realment el terreny de joc és el capital; la banca, en aquest cas.

Segona conclusió: el ciutadà se sentirà una mica més lluny d’uns polítics que esquiven els seus problemes i una mica més a prop dels bancs que, ni que sigui per fer negoci (fins i tot de vegades amb usura), potser el poden ajudar.

Queda demostrat:  abans l’abraçada de l’ós que el menspreu de la política.  No sé si és bo o dolent, però és el que hi ha.  Potser algú s’hauria de demanar “per què?”.

css.php