Set 182019
 

No és gaire habitual, però de vegades passa, que s’acumulen els fracassos en un mateix dia, sempre mal dissimulats, perquè a ningú li agrada admetre’ls, tot i que, més enllà dels fanatismes propis de la proximitat, resultin evidents. Ahir va ser un d’aquells dies per recordar, o per oblidar, segons com es miri.

En primer lloc, vam saber que torna a haver eleccions a Espanya. La incapacitat, o la manca de voluntat d’arribar a acords fa impossible la constitució d’un govern liderat (que no ostentat) pels socialistes, i de res no valen les majories possibles, quan no es vol arribar a acords, per tal d’evitar haver de cedir ni una mica de poder. Fracàs de la política, si l’entenem com l’art, o com la ciència, del possible.

Segon: des del Govern s’admet que no hi ha resposta institucional prevista per quan surti la sentència dels presos polítics. S’acosta l’hora i ja no serveixen de res les paraules buides, perquè caldran accions; però ara es reconeix públicament que no n’hi ha cap, que fins al moment només s’ha venut fum amb allò de la resposta de país, plantar cara i tot plegat. Ens trobem davant d’un nou episodi de gestos inútils que no serveixen ni per rentar consciències? Fracàs de la política, un cop més, i d’allò d’anar fent i guanyar temps.

I com a guinda, el president Sánchez deixa anar, sense ni immutar-se, que la sentència del Suprem es farà pública el mes que ve. No havíem quedat en allò de la separació de poders? Com ho sap, el president, quan vol dictar sentència el Suprem? Aquest ja no és un fracàs personal, ni tàctic, com els anteriors, és el fracàs d’un sistema que s’autoproclama democràtic però que està farcit de connexions entre la política i la justícia, sense anar més lluny.

Sistema en descomposició, sentència que es publicarà amb un govern que estarà en funcions i que, per tant, mirarà cap a una altra banda, perquè quan arribi el següent es trobi els fets consumats, i ja mig oblidats i tot, i manca de capacitat de reacció davant de tanta injustícia. Certament, més enllà dels titulars, ahir va ser un dia nefast per a la política.

css.php