Feb 212012
 

Gairebé vam començar l’any amb l’eufòria per la presència del català al sistema operatiu d’Apple.  Bona notícia, sens dubte i més si fins i tot ens podem permetre el luxe de parlar de qualitat de llengua.  De tota manera, crec que no és del tot exacte dir que aquest és el primer cop que l’empresa de la poma utilitza la nostra llengua en un dels seus sistemes operatius.

Si fem memòria i anem a aquells temps en què Internet era poc més que una fantasia per a ús de quatre privilegiats, de la qual no és fàcil trobar vestigis digital, podrem descobrir que els anys 1993/1994 (la memòria ja em falla) va existir una versió en català del System 7, l’aleshores sistema operatiu d’Apple.  Val a dir que també va haver una versió en català del Windows 3.1. Tota una revolució, en el seu moment.

Als arqueòlegs tecnològics, els animo a buscar una campanya de substitució de la llicència (i dels disquets) de programari en qualsevol llengua per la versió en català del Windows 3.1 (any 1994), impulsada des del Departament d’Indústria i Energia de la Generaitat de Catalunya, sota el lema “posa’t el català en pantalla”.  En paral.lel, es podia trobar el ja esmentat System 7, també en català.

Aquestes versions de tots dos productes van tenir l’èxit i l’impacte que es podia esperar a l’època.  Un impacte i una difusió, d’altra banda gens comparables amb els que tenen avui iniciatives similars, gràcies a les xarxes socials i a l’evolució de les eines de comunicació.  En qualsevol cas, però, aquests van ser els primers, gairebé els pioners, de la introducció del català als sistemes operatius capdavanters.

Qui tingui temps i ganes, pot buscar i rebuscar a les hemeroteques físiques o virtuals i potser tindrà alguna que altra agradable sorpresa, amb altres restes arqueològiques de programari gairebé prehistòric, vist amb ulls d’ara. Els més innovadors, que deixin de banda les celebracions i comencin a pensar què cal fer amb la nova versió del Lion, per garantir que incorpori, a temps -no amb el retard habitual, sovint excessiu-, el català.

css.php