Feb 092012
 

Déu n’hi do la que s’ha liat amb la gala de lliurament dels Premis Gaudí.  La veritat és que la cosa ja va començar malament amb la decisió de no emetre-la en directe.  Malgrat l’audiència que deixa a TV3, potser no calia mantenir l’hora del Crakòvia, o potser es podia passar a un altre dels canals de la Corporació, de manera puntual i excepcional.

I com que ja sabem que allò que comença malament no acostuma a acabar gaire bé, va arribar l’acte en qüestió.  He de dir que no el vaig veure sencer, bàsicament perquè no m’agradava el que anava veient i me’n vaig anar a dormir.  Els primers minuts, per a mi, ja van marcar el to del que vindria després:  un espectacle poc fresc, amb comentaris forçats, gairebé entrats amb calçador, poc imaginatiu i que, a mi, em va fer la impressió, fins i tot, de poc elaborat.  Insisteixo, és la meva impressió personal.  I després la polèmica, els retrets, les declaracions altisonants, quan no directament incendiàries… i la petició de disculpes per part del president de l’Acadèmia.

Molt trist, tot plegat, per a uns premis que aspiren a fer-se un lloc en el difícil panorama internacional dels guardons cinematogràfics.  Crec que, fins ara, el camí s’anava fent més o menys amb encert, i també crec que una gala no prou encertada no ha de suposar més que un petit entrebanc, a no ser que es vulgui aprofitar per entrar en enfrontaments personals i polítics que no aporten absolutament res al cinema, ni molt menys al país.

Crec que per damunt de l’anècdota hi ha l’Acadèmia del Cinema Català, la singularitat dels Premis Gaudí i, sobretot, el talent i la creativitat cinematogràfics dels professionals de casa nostra. I això és el que val.

I és que quan s’ha d’esmentar tant el glamur, s’ha de tirar tant de brometes fàcils i s’ha de forçar tant la ganyota del somriure ens els primers minuts d’una cerimònia, ja es pot imaginar per on anirà coixa.  I lamentablement, així va ser.

css.php