Des 102010
 

Fa anys, algú que no recordo qui era va dir que si volies que una cosa no se sabés, no la teclegessis mai a un ordinador.

Cada dia que passa es fa més certa aquesta màxima i més evident el poder d’Internet, en tots els àmbits. Ara s’ha posat de relleu una altra potencialitat de la Xarxa que fins al moment no havia tingut gaire protagonisme.  Wikileaks ens mostra, sense cap marge per als dubtes, multitud de coses que ja intuïem, però que ara tenen una confirmació absoluta; des de les vel·leïtats cabdillistes d’Aznar per rescatar Espanya (la patria está en peligro, acudid a salvarla), fins a la hipocresia i els dobles discursos dels que parlen de justícia i socialisme i emparen els vols secrets de Guantànamo o obstrueixen la investigació de la mort (assassinat?) del periodista José Couso, o la submissió de la Ley Sinde als interessos de determinades indústries nordamericanes, per parlar només d’alguns dels molts exemples que ens toquen de prop.

Es pot dir que tot plegat és mentida, però els documents filtrats, o la persecució contra els servidors de Wikileaks per part del govern dels Estats Units, no admeten dubtes:  el que han filtrat és veritat. De fet, ningú no ha gossat negar res.

Serà pirateria, serà espionatge, serà delicte, fins i tot; això ho decidirà qui ho hagi de decidir, si és el cas, però el que sembla evident és que és veritat, i la veritat sempre és la veritat.

Crec que ens hem de felicitar perquè la veritat surti a la llum. Potser és hora de canviar de maneres de fer, potser és hora de no prendre la població per imbècil i de deixar de mentir hipòcritament,  o d’assumir que tot és molt més transparent que no ens pensem.

Al Memorial de Caen, a l’espai dedicat als soldats canadencs morts al desembarcament de Normandia, s’hi pot llegir:  "La llibertat ve pel mar".  Potser haurem de començar a pensar que la veritat vindrà per la Xarxa.

css.php