Oct 102019
 

Qui atorga el dret a la paraula? Potser podríem pensar que és un dret inherent a l’ésser humà, però no, sempre hi ha qui pot dir el que li ve de gust i qui ha de callar segons quines coses. I com a mostra, un botó: amb poques hores de diferència hem vist com aquesta màxima autoritat electoral que sempre havia existit, però que des de fa un temps ha decidit que s’erigeix en poder absolut i discrecional de tant en tant, ha publicat una llista de paraules i expressions que els mitjans públics no poden fer servir fins passada la cita amb les urnes, en un exercici de censura i d’estupidesa digne d’estudi, per allò de la neutralitat i tot plegat. Gairebé al mateix temps, hem hagut d’aguantar que diversos miliars, tots ells alts comandaments de la Guàrdia Civil (no oblidem que constitucionalment les forces armades no poden posicionar-se políticament, per allò de la neutralitat i tot plegat), no s’hagin estat d’atacar públicament l’independentisme i de llençar amenaces indignes dels màxims responsables de la seguretat pública, que se suposa que han de garantir i preservar la pau i la convivència pacífica.

Ja ho veiem, un cop més, que només segons qui té el dret a la paraula i prou llibertat d’expressió, diguin el que diguin les lleis, per fer-la servir. Res de nou, de fet. Només ens trobem davant d’un enèsim intent d’obtenir una resposta violenta per part d’aquells a qui es vol reprimir per la força, a falta d’arguments i de raó. No sé si se’n sortiran o no, però el que no es pot negar és que ho intenten de totes les maneres possibles, sense cap pudor, ni cap respecte a aquell sagrat marc legal amb el qual s’omplen la boca dia sí i dia també.

Per si encara algú tenia dubtes, “apreteu” és una incitació a la violència, però l’amenaça d’una repressió contundent i sense pietat és democràcia en estat pur, sobretot si qui la pronuncia és qui té el monopoli de les armes. No aniria sent hora d’aïllar sistemàticament els violents de debò, com ahir van fer els alts representants dels Mossos, tot abandonant un acte clarament ofensiu i provocador? Que en vagi prenent nota qui calgui.

css.php