Oct 022019
 

En aquests temps que corren, de pragmatisme extrem, on res no té valor si no aporta uns rèdits immediats o una satisfacció instantània, de què serveixen els gestos? De què tot allò que fem o que podem fer, i que aparentment no aporta res, no aconsegueix res, no serveix de res.

Al llarg d’aquests dos dies que tot just acabem de passar, hem vist molts d’aquests gestos que ens haurien de fer pensar una mica per a què serveixen, més enllà de la primera imatge que ens faciliten. Dilluns, Montserrat s’il·luminava amb 131 petits fars (que no farells) oferint al món una col·lecció de fotografies increïbles de les agulles d’aquell espai central i sempre inspirador. I ahir mateix, milers i milers de persones van sortir als carrers de multitud i ciutats i pobles del país per recordar uns fets que mai no s’haurien hagut de produir i per dir, a ple crit o des del silenci més profund i més sentit, que no oblidem, ni perdonem, res ni ningú.

I tot plegat, per a què? No he cregut mai aquella frase que sosté que només el poble salva el poble. Nosaltres, la multitud anònima, sense accés als ressorts de poder, no podem canviar res, però sí que podem fer palesa una voluntat indestructible, per més cops i més repressió que es vulguin aplicar. Hem tornat als carrers, aquell espai que sempre serà nostre, no ho oblidem, per dir qui som i què volem. Ara és el torn d’aquells que tenen com a hàbitat quotidià els palaus, els gran salons, els despatxos on es prenen les decisions que poden fer real un futur millor i diferent. Nosaltres ja hem fet, amb escreix, la nostra part de la feina, i la seguirem fent sempre que calgui, amb il·lusió, amb la tossuderia de qui no té res més, amb innocència, fins i tot. Ara els toca moure fitxa a aquells que vam escollir per governar, per legislar, per fer realitat els anhels de tantes generacions. Aquest és el repte, i aquesta l’obligació, més enllà dels gestos, o a través dels gestos, tan inútils però tan imprescindibles, com aquella mirada que ho diu tot, sense dir res.

css.php