Feb 172011
 

Cada cop em fa més angúnia comprovar la por de determinada classe política a debatre sobre segons quins temes.  La darrera mostra la tenim a les desqualificacions del president Montilla al fet que es pugui debatre sobre la independència al Parlament. De fet, no puc imaginar quina mena de pànic porta a titllar de "frivolitat" el legítim dret a existir d’un poble, sigui quin sigui.

La postura del president, i la de la formació que representa, ja la coneixem prou bé i, de fet, és totalment lògic que hi estigui en contra, de la independència; però oposar-se a debatre, cal?  Tanta por fa la confrontació d’idees en seu parlamentària?

Certament, vivim temps confusos.  No podem debatre temes clarament inconstitucionals, ens diuen.  Jo estic amb el que va afirmar no fa gaire el diputat López Tena, en el sentit que tot debat sobre qualsevol llei, per principis, és un debat sobre qüetions il.legals (no recollides encara per la legislació, però que aspiren a ser-hi).  D’altra manera, mai no s’hauria pogut aprovar cap llei:  ni la constitució que tant diuen defensar, ni l’estatut, ni cap llei de cap àmbit.  Totes tractaven qüestions il.legals fins que es van aprovar i totes van passar per un debat parlamentari més llarg o més curt.

Quina pena aquesta por a debatre.  Com que tenen por, segueixen funcionant a cop de titulars pamfletaris i proclames buides de contingut, com la de l’Espanya plural (la mateixa que prohibeix les estelades a la final de la Copa del Rei de bàsquet o que arremet sense pietat contra un entrendor de futbol que intenta respondre en català una pregunta feta en català).  Que es debati, si us plau, que es debati de tot, sense exclusions, i que les propostes tirin endavant o no; que s’aprovin o es rebutgin, però que se’n parli. 

No hi ha pitjor escenari que no poder parlar del que sigui, i sobretot en un parlament.  Que hem perdut la memòria, potser?  O és un premeditat retorn mental al passat més fosc? Potser s’hi senten massa còmodes a l’interior de la cova de les veritats absolutes.

 

css.php