Feb 162011
 

"Pa negre", una pel.lícula produïda a Catalunya, rodada en català, amb una ambientació molt local catalana, que adapta una novel.la catalana, escrita en català… ha rebut un bon grapat de premis Goya; nou, de fet.  Qui ho havia de dir.

Potser és que el cinema fet en català no té un mercat tan petit com diuen.  Potser és que fer cinema en català no és tan provincià com diuen.  Potser és que els temes més locals són també els més universals.  Potser, al capdavall, és que la pel.lícula és bona, en tots els sentit, des de la producció fins a la interpretació.  Potser és que la qualitat, realment, esdevé universal.

Aquesta anècdota (en la història del cinema serà només una anècdota), tanmateix, ens ajuda a comprendre que reivindicar els adjectius:  "espanyol", "català"… en lloc dels substantius: "cinema" és perdre el temps i fer bandera dels tòpics, i de res més.  "Pa negre" és cinema, cinema del bo, i està pensada, feta i presentada en català, amb orgull, amb dignitat i amb qualitat. I això és el que realment val, i deixeu-vos d’empaitar fantasmes amb forma de lobby catalanista i gai.

Felicitats i gràcies a tot l’equip de la pel.lícula; d’una important pel.lícula catalana i en català.

css.php