Mar 132014
 

Recordeu quan era notícia el risc de fractura digital a la societat catalana?  Quan disposar o no de connexió ràpida a Internet era un problema social?  Quan l’anomenat analfabetisme digital era un dèficit educatiu?

Els temps han canviat.  Massa i en massa poc temps.  Ara, la fractura és econòmica, perquè la distància entre rics i pobres (realment pobres) es fa més i més grossa cada dia que passa.  Ara, el problema (drama) social és no poder accedir a la xarxa elèctrica, ni de gas, ni d’aigua, uns subministraments bàsics clarament prohibitius per a cada dia més ciutadans.  Ara, el gran dèficit ja no són les carències formatives, són les carències alimentàries.

Les preocupacions digitals de fa no massa ens hipotecaven el futur, sense cap mena de dubtes.  Però les actuals ens bloquegen el present i ens condicionen el desenvolupament del país durant dècades, perquè tot i que un dia millorin els problemes econòmics, l’empremta d’aquesta fractura, en forma de precarietat i començant per al pròpia salut, seran terribles.

Enmig de tot plegat, un ple monogràfic sobre la pobresa, al Parlament.  Necessari.  Imprescindible, de fet.  Però també previsible i, lamentablement -segurament- inútil.  Una desfilada de bones paraules, de retrets, de declaracions pensades per a la foto i el titular fàcils, i ben poca cosa més.  Ah, sí, i avui les conclusions.  Gran notícia.

La independència com a solució?  Segur que no, perquè el nostre sistema socioeconòmic és injust de mena i la imaginació política un bé escàs.  Però segur, també, que ajudaria molt poder decidir què fer davant de cada situació, amb capacitat plena per actuar (no com ara) i de gestionar els nostres recursos (no com ara).

Ahir els diputats van marxar cap a casa cofois i satisfets de la feina feta, mentre els pobres seguien al carrer, o malvivint sota cobert, en condicions precàries, aquells que encara tinguin un sostre, o fins i tot una feina, que ja no són garantia de res.  Ni de present, ni de futur.  Avui, segona part.

css.php