Mai 302019
 

Un dels problemes de ser un personatge públic, imagino, és que has de tenir una especial cura al que dius i, de passada, o sobretot, a com ho dius. Potser això és el que ha passat amb les declaracions profundament masclistes de Fran Rivera per mirar d’alliçonar la seva filla sobre els perills de penjar segons quines coses a les xarxes. Fins aquí, podríem estar parlant de treure alguna lliçó del suïcidi d’una dona per un antic vídeo de caire privat que ha corregut de mà en mà, d’home en home, fins que la víctima, violada en la seva intimitat, ja no ha pogut més.

El problema de les declaracions en qüestió, però, és que rere la intenció moralitzadora i didàctica, que estic convençut que hi era, revelen un pensament profund, íntim i poderosament masclista que emergeix, de manera conscient o inconscient, sempre que troba una oportunitat de fer-ho: sóc home i, com tots els homes, això de compartir vídeos de contingut sexual, ni que atemptin directament contra la llibertat d’una companya de feina, és inevitable (només faltaria, i no fos cas que). L’instint de mascle per damunt de la raó. Tot en ordre.

Corren temps perillosos, en què s’han obert de bat a bat les finestres d’unes golfes on ens pensàvem que havíem abandonat, o si més no desat ben amagades, determinades pràctiques i determinades maneres de fer en societat, avui recuperades i convertides en norma de conducta a imitar i en paradigma d’una bona convivència social. Entre elles, una de les més perilloses, el masclisme ranci i ancestral. Ara resulta que el que cal reivindicar és el cavaller espanyol de tota la vida, el que comparteix vídeos, el que duu a la mort, el que defensa les violacions i el que t’obre la porta perquè passis, si ets dona (potser només amb la secreta esperança de fer una prospecció visual de les teves natges, per si de cas).

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php