Nov 192016
 

Hi ha, al meu parer, un element del procés d’independència que no s’ha posat amb prou claredat i que podria decantar definitivament la voluntat de la societat en general en favor del nou estat.  Aquest element és fer visible de manera sistemàtica i constant, tot el que podria realment canviar si deixem de dependre d’un altre govern.

En síntesi, es tracta d’explicar tot el que podríem fer de manera diferent i que no podem canviar perquè no en tenim la capacitat jurídica, normativa, ni política per fer-ho.  Des de la protecció dels ciutadans contra la misèria energètica, fins a la gestió de ports i aeroports, passant per les autopistes i carreteres que no són de titularitat nostra, els programes educatius, o la gestió de pensions i impostos.  Explicar al claredat, àmbit per àmbit i cas per cas què podríem fer de diferent si en tinguéssim el poder per fer-ho seria la millor lliçó per entendre per què ens cal ser independents i decidir el nostre futur.  Explicar que hem de ser independents perquè tots i cadascun dels ciutadans puguem viure millor en un país més digne, més just i més pròsper.

Però això no es fa i seguim amb conceptes generals difícils d’entendre per a la major part de la població, molt més atreta per discursos simplistes i molt fàcils de pair.  La setmana passada, el president Puigdemont va fer el seu discurs durant el lliurament dels Premis Ferrer Salat i va repassar, en poques paraules, les fortaleses i les febleses econòmiques del país, i ho va fer de manera clara i directa.  Bon començament.  Ara, caldria un pas més i, a poc a poc, anar bastint aquest futur possible i explicar-lo amb claredat i credibilitat (element que sovint es troba a faltar en uns i altres)-  Cal començar a construir realment una nova realitat, més enllà de grans ideals i de paraules boniques, si és que realment volem un canvi de debò.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php