Mai 112013
 

La brutal agressió contra les llengües (i ho dic en plural, pensant en l’espectre lingüístic universal) que suposa la llei de llengües de l’Aragó, més enllà de la conyeta fàcil de l’absurda denominació del català, constitueix un fet molt greu, en termes de respecte a la diversitat lingüística i a tot el que significa una llengua per als seus parlants.

No ens trobem davant de cap broma.  Recordeu quan van començar els intents de fer del valencià una llengua diferenciada del català?  No oblidem que ara té una infrastructura equiparable a la qualsevol llengua del món i que no és estrany trobar documentació traduïda al català i al valencià separadament, especialment per part dels poders de l’Estat.

La norma aprovada a l’Aragó ja preveu una acadèmia i podem fer apostes a veure quan trigaran els col.legues del PP madrileny a preparar versions de qualsevol cosa en català, valencià i lapao simultàniament.  Per cert, LAPAO és un curiós anagrama de LOAPA.

Insisteixo:  passada la sorpresa i la conyeta inicials, comencem a preocupar-nos, perquè aquesta aberració científica és tota una bomba perfectament pensada i carregada contra una llengua cada cop més trencada per imperatiu legal, que no per solidesa argumentativa ni per la voluntat majoritària dels seus parlants.  El català.

Poc li ha costat a la nostra estimada Alícia Sánchez-Camacho posicionar-se al costat als seus col.legues aragonesos, posant per davant absurds criteris polítics a realitats sociolingüístiques, per tal de fomentar la ruptura de la unitat de la llengua i, de retruc, de la convivència.  Es veu que hi ha parlaments que podem fer qualsevol cosa i altres no gran cosa.

Si aquesta darrera bestiesa és constitucional, quedarà demostrat que, tal com diu la també popular Soraya Sáenz de Santamaria,  ningú està per sobre de la Constitució i de les lleis.  Ni l’evidència científica.   Bé, això ja ens ho havia explicat el gran mestre de biologia Alberto Ruíz-Gallardon, de fet.  Però aquest és un altre tema.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php