Gen 172012
 

Es compleix de nou allò que no hi ha com morir per ser honorable.  Fa una mica de fàstic llegir segons quines ressenyes dedicades a Manuel Fraga, ministre franquista, persona encara més franquista, responsable directe d’un bon nombre de morts (Julián Grimau, fets de Gasteiz…) i individu mai jutjat per la democràcia, ans al contrari…

Fraga és una mostra clara de la democràcia espanyola.  Pare d’una constitució hereva del franquisme, president autonòmic (només amb això ja podríem valorar el sistema d’autonomies), constructor de la dreta democràtica (¿?) espanyola i fundador del PP, senador… és a dir, el testimoni personal d’una democràcia que neix de la dictadura, que es nodreix dels seus quadrec dirigents i que fa un misserable exercici de desmemòria per no revisar (de jutjar ni en parlem) quatre dècades de guerra i repressió.

L’únic que potser finalment farà Fraga serà reobrir la reflexió i el debat sobre la democràcia espanyola, les persones que la van iniciar i, tal vegada, sobre tots els seus pecats originals i tots els seus silencis.  Si fos així, tot plegat encara ens aportaria alguna cosa positiva, però molt em temo que, en el millor dels casos, seran petits debats d’un parell de dies de durada, per cobrir l’expedient des de la progressia mediàtica.  Els seus hereus polítics, ara al govern, se n’ocuparan.

Que no descansi en pau, si és que hi ha alguna cosa després de la mort, aquell que va causar tant de dolor a tanta gent i que, així i tot, va morir plàcidament al seu llit.  I encara que sigui un tòpic que es repeteix amb insistència aquests dies, que en la mort el persegueixin les nostres memòries.  Aquestes són les úniques campanes que haurien de sonar en el seu funeral.  I unes paraules seves sobre els fets de Gasteiz de 1976“Había unos cuantos por ahí que incordiaban. Hubo que poner orden, se hizo rápido y se acabó el problema” haurien de ser el seu macabre epitafi.

Jo sí tinc memòria.  I no vull oblidar ni maquillar la història.  Ni oblit ni perdó, especialment avui.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php