Mai 282019
 

Ho deia amb contundència del doctor House, aquell controvertit i sempre sorprenent personatge de telesèrie: “tothom menteix”. I si parlem de política, jo encara afegiria que “tothom es menteix”, tothom mira d’enganyar-se o d’auto-convèncer-se que té la raó i que la culpa de tot, inclús dels propis fracassos, sempre és d’algú altre. La mentida en la seva màxima expressió, la mentida que vol enganyar a qui la practica i que és presentada en públic com a argument o explicació, per tal de no caure en la temptació de fer una mínima autocrítica, o d’admetre cap error.

Eleccions fetes, resultats ja gairebé definitius i moments d’eufòria o de cares llargues, que han de donar pas a una doble reflexió, segons cada situació: amb qui ens hem d’entendre i com, en la major part dels casos, o què he fet jo per merèixer això, en un altre bon grapat. En el primer escenari, tot formarà part del joc de portes burlesc, més propi del vodevil que de la gestió pública, que de vegades -massa sovint, de fet- acaba sent la política; però en la segona, o bé vindran el silenci i l’oblit, per part de determinats personatges, o bé la càrrega de la culpa de tot als rivals polítics, amb una acusació més o menys evident als votants, per haver escollit malament. Sempre és molt temerària, la supèrbia. Ho sabem de sobra.

I deixo per al final una altra situació clàssica després de tot procés electoral: la dels nous guanyadors, la d’aquells que arriben al poder gràcies a un triomf anunciat o imprevist, tant li fa. La gran pregunta que imagino que es fan, i que ens fem els ciutadans, de fet, és: “i ara, què?”. Ells amb la certesa que se’ls gira feina i, nosaltres, amb la secreta esperança que els canvis de persones comportin canvis de maneres de fer i en l’entorn social de la convivència col·lectiva. Tant de bo aquests nous vencedors, almenys (sisquere, que diem per aquí), no facin bones es paraules del delirant doctor House, i no menteixin, ni es menteixin, gaire. Això sí que seria ja un bon triomf.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php