Mar 072019
 

Moviments de fons a la política espanyola? Potser sí que aquest avançament electoral, sumat a les ja previstes municipals i autonòmiques acabarà sacsejant l’escenari tradicional, aquí al costat. De moment, tot apunta que irrupció del feixisme a banda, Catalunya hauria pogut marcar el camí que ara s’hi comença a entreveure.

A nosaltres ja no ens ha de sobtar un traspàs de vots de l’antic socialisme, sobretot metropolità, cap a Ciutadans. No acabo d’entendre els motius, però de vegades no cal entendre les evidències, i n’hi ha prou amb acceptar la realitat. Ara sembla que el desplaçament del centre de gravetat de la política espanyola des de la històrica dialèctica esquerra-dreta cap a l’oposició a Catalunya que han alimentat entre tots, podria passar factura als sectors més tradicionals, que en són molts, del socialisme espanyol, en forma de marxa de molts personatges cap al partit taronja, per allò de la unitat d’Espanya com a prioritat.

Si aquest moviment, ara tot just insinuat, però ben possible, es consolida, i suposant que el PSOE recuperi molt del que en el seu moment va fugir cap a Podemos, ens trobarem davant d’un autèntic sotrac, amb fort contingut ideològic. Perquè, si la prioritat és la unitat d’Espanya i la lluita contra l’independentisme, quin espai li queda a l’esquerra? Què podrà oferir a la societat per contrarestar aquest discurs tan potent i tan omnipresent, ja ara? Si les esquerres tradicionals no saben reinventar i actualitzar el seu ideari i presentar una alternativa vàlida i atractiva, el franquisme, vestit de qualsevol color, tornarà amb una força i amb una virulència que encara no podem ni imaginar. És el que té jugar amb foc i criar corbs.

Pedro Sánchez té un problema, sobretot ara que la tradicional suposada neutralitat de la corona es va escorant cap a l’extrema dreta. I tots plegats també, tot i que ja ens anem fent a la pena de saber que estem sols i que no podem esperar res de ningú. Llevat, això sí, que algú posi seny polític; cosa poc probable, però imprescindible.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php