Nov 262016
 

Malament rai quan el tema de la llengua comença a ocupar massa espai als mitjans.  Malament rai, perquè d’alguna manera la llengua és com la salut, que mentre hi és no es nota, però que quan flaqueja tot són símptomes i indicadors que alguna cosa no va a l’hora.

Fa uns dies es va presentar al Parlament l’Informe de Política Lingüística 2015 i des d’aleshores han anat apareixent publicades dades referents a diversos àmbits on les mancances lingüístiques són evidents i significatives, de vegades, convé no oblidar-ho, per limitacions competencials molt greus, com ara la justícia o el cinema (en tots els suports, des de les sales convencionals fins a la distribució digital a la carta).

Ahir, però, vaig ensopegar amb un nou article que es fa ressò de les misèries de la nostra llengua en el comerç, especialment a les grans superfícies.  Està bé tenir dades, si més no per quantificar la tragèdia que ja havíem endevinat, perquè només cal anar de compres per veure en quin idioma funciona la cosa, fins i tot quan qui ens despatxa és una persona jove formada en aquella mena de banyera que ha de sanar-nos de tots els mals i que coneixem com a immersió lingüística.  I en aquest àmbit sí que la cosa és greu, perquè tenim competències prou àmplies com per ser capaços de garantir el respecte a tothom que vol utilitzar la seva llengua de manera sistemàtica.

No sé cap a on acabarem tirant, ni com a país ni com a comunitat lingüística, però el que sí que tinc clar és que la societat canvia ràpid i a cada nou problema cal una nova solució.  Les velles receptes no serveixen, per més que ens hi entestem.

Per cert, demà, a Lleida, 18 formacions musicals amb gent de 16 a més de 80 anys, ens recordaran que el català i l’occità (sempre oblidat) són vehicle de convivència, de superació, de creació i transmissió de la cultura, i de felicitat compartida quan s’acompanyen de música.  Una cita molt recomanable.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php