Jul 242014
 

Fa anys que aquesta expressió:  “Espanya ens roba” és ben present a l’imaginari col.lectiu dels catalans, perquè som ben conscients que bona part de la riquesa que generem serveix per sostenir zones de l’Estat on, per dir-ho d’alguna manera, aquesta capacitat de generar riquesa, senzillament, no hi és.

Si mirem què significa “robar”, segons el diccionari de la Real Academia Española, trobem que ens parla de “tomar para sí lo ajeno”.  Si agafem aquesta idea, és evident que Espanya pren per a ella allò que no és seu.  I ara no estic parlant del dèficit fiscal, ni de les balances, ni dels diners que surten de Catalunya i no tornen mai més.  Ara estic pensant en els diners de tots plegats que els governs espanyols destinen, per exemple, a pagar els forats enormes dels bancs.  En aquest cas ben segur que ningú no dubtarà que prenen per a ells (per fer-ne l’ús que els sembla) allò que no és seu:  els nostres diners.

És recent la notícia de la compra de Catalunya Caixa per part del BBVA per 1.000 milions d’euros.  Una xifra, si més no, sospitosa, quan pensem que l’estat hi ha posat més d’11.500 milions de diners públics, de diners nostres, i que ho ha fet sense encomanar-se ni a Déu ni al diable, a través de més impostos, més retallades… és a dir, en un exercici pervers que ens empobreix a molts per enriquir un banc ja prou ric.

Crec que si pensem que amb 11.500 milions d’euros es podria fer, gairebé, quatre vegades l’ampliació del Canal de Panamà, i que només serviran per amagar els excessos i la incompetència de directius com Narcís Serra, que van portar l’aleshores Caixa de Catalunya a la ruïna, i si, a més, pensem que no tenim cap mecanisme per evitar que els nostres diners vagin cap al banc comprador, la definició de “robar” no admet dubtes.

Espanya és un pèssim negoci, i amb tot el que paguem i pagarem (encara cal regalar Bankia -s’admeten apostes sobre quin gran banc espanyol en serà beneficiari-) pels excessos governamentals a les antigues caixes, se’ns fa urgent allunyar-nos-en tant com sigui possible.  I és que sí, Espanya ens roba, i de maneres ben diverses, a tu,a mi i a molts, encara que ho intenti amagar amb la cortina de fum de les balances fiscals ideològiques que ahir ens van presentar.  Al cap i a la fi, on són, avui, les notícies del regal (a càrrec nostre) de Catalunya Caixa al BBVA?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php