Mai 212014
 

La llengua catalana està patint la pitjor ofensiva dels darrers 60 o 70 anys.  La pitjor ofensiva des de la instauració del franquisme, de fet.

La recuperació social de la nostra llengua, no ho perdem mai de vista, s’ha sustentat en dos pilars fonamentals:  l’escola i la televisió.  L’escola ha donat com a resultat unes quantes generacions de ciutadans perfectament competents en català i en espanyol, i la televisió ha acostat la llengua, en els seus registres més variats, a la ciutadania en general i ha facilitat l’accés en català al lleure, a la ciència a la cultura…

La importància de l’escola i de la televisió és tan inqüestionable que els governs del PP (no només, però sobretot) han fet tot el que ha estat a les seves mans per fer-hi fora el català.  Primer se’n van sortir a les Illes, la Franja i el País Valencià (autèntics camps de proves) i, un cop rodat el sistema, van emprendre l’ofensiva final, al Principat.  Primer va ser el setge i l’ofensiva jurídica i mediàtica contra la immersió lingüística o el tancament de línies educatives en català i després el tancament de mitjans de comunicació en la nostra llengua.  I ara li toca el torn a TV3.

I ja poden anar parlant de compliment de la normativa europea, i dir el que vulguin, perquè no es pot sostenir sense rubor que l’única manera d’alliberar espai radiofònic sigui tancant mitjans públics en català.  Però és clar, sempre és millor mantenir canals de telebotiga, o programacions farcides de tarotistes i de concursos-estafa que canals en altra llengua que l’espanyola.  Per no parlar de moltes altres possibilitats tècniques, que hi són.

El mal que estan fent a la recuperació és irreversible, si seguim sota el poder espanyol.  Que no ho dubti ningú.  Així doncs, si no volem tornar a veure el català com una llengua domèstica i residual, no ens queda altra que la independència.  O encara voleu més proves?  Si ens encantem gaire, ja no serem a temps.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php