Gen 302012
 

El diari Ara ha convocat una enquesta per saber quins són els millors versos catalans de la història, a partir d’una tria prèvia i aïllant-los del poema del qual formen part.  Rigor a banda -potser tampoc no és imprescindible- i a la vista del resultat, podem extreure’n una petita imatge fixa del pensament col.lectiu dels poc més de 3.000 ciutadans que hi han votat.

Els versos guanyadors, amb pràcticament el doble de vots que els segons classificats són de Miquel Martí i Pol:  “tot està per fer i tot és possible”.  En segon lloc, “És quan dormo que hi veig clar” de J.V. Foix i, en tercer, “Oh, que cansat estic de la meva covarda, vella, tan salvatge terra…”, de Salvador Espriu.  Per cert, al quart lloc trobem l’ùnica poetesa, Maria-Mercè Marçal, i el seu “A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida”.

A la vista dels resultats, té el seu punt d’agror que, al nostre imaginari, encara hi sigui tan present la idea que tot està per fer, malgrat més de tres dècades de recuperació de la nostra identitat.  Tot i així, el pensament que tot és possible, sempre fa de bon recordar.  Si mirem el segon i tercer classificats, la cosa va entre la frustració per la nostra realitat i la necessitat d’evadir-se’n per veure les coses amb lucidesa.  Molt actuals, també aquestes paraules.

Però vull remarcar els versos qualificats en quart lloc.  Tota una declaració d’orgull, de realisme i d’actitud positiva.  Potser només així, homes i dones, serem capaços d’anar més enllà d’una terra covarda i salvatge i no ens caldrà dormir per veure les coses clares i per poder tirar endavant tot allò que som capaços de construir.

Espabilem, no fos cas que acabem recordant allò de “que lent el món, que lenta la pena per les hores que se’n van de pressa” (divuitè classificat).

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php