Gen 232012
 

De vegades em fa l’efecte que els catalans estem condemnats a patir, fins i tot quan no cal, o a menystenir els nostres actius com a país, no sé ben bé per quina mena de complex o de mecanisme psicològic que ens desencadena un procés d’autodestrucció difícil de comprendre.

Aquests darrers dies, el diari Ara ha dut a terme una enquesta per saber quina, segons el parer dels seus lectors, és la millor sèrie catalana de la història de la nostra televisió.  El resultat, que es va fer públic ahir, no sorprèn tant per la sèrie escollida, sinó per la reflexió que se’n pot derivar.  La sèrie en qüestió és Plats bruts.  Paral.lelament, Ara també ha demanat a quatre professionals del ram la seva opinió, en una mena de microenquesta, i el resultat ha afavorit Porca misèria.

La primera cosa que he pensat a la vista del veredicte és que darrere de totes dues sèries hi ha Joel Joan, un personatge que sembla molt difícil d’encaixar dins dels tancats paràmetres mentals de molts catalans.  No sé jo si un creador com aquest, que a més ha tingut el valor de posar en marxa l’Acadèmia del Cinema Català i de promoure els Premis Gaudí, en qualsevol altre país, diguem-ne “normal”, no tindria un reconeixement molt superior al que té al nostre.

No sé si serà per la seva gosadia en determinats projectes, per la seva clara militància independentista, o per alguna mena de barreja entre odi i enveja, o simplement que no és prou políticament correcte i polit per a una societat catalana que encara beu massa sovint de les fonts d’un endreçat noucentisme maquillat de postmodernor i de disseny, però Joel Joan no acaba d’aconseguir un consens general amb el seu treball.

Som, definitivament, un país estrany on l’èxit, de vegades, aboca a la destrucció.  Potser és que estem tan acostumats a patir i a perdre que encara no hem aprés a gaudir de l’èxit ni a valorar com cal les nostres autèntiques capacitats.  Lamentablement, per aquest camí no anirem enlloc, per més qualitat o més riquesa que siguem capaços de generar.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php