Gen 142012
 

Hi ha personatges que són una font inesgotable de declaracions i de notícies que, si no fos perquè són personatges públics que paguem entre tots, i les tonteries pagades amb diners de tothom deixen de ser tonteries, semblarien extretes de qualsevol guió caspós d’una “espanyolada” dels anys setanta.  Un bon exemple el tenim en unes recents declaracions de l’alcaldesa de València, la popular Rita Barberà, sobre els obsequis que sembla que va rebre (i ella mateixa sembla ratificar) de determinades persones molt vinculades al cas Gürtel:  “això són coses del passat“.

Efectivament, són coses del passat, però… no és per fets passats que es jutja i condemna els delinqüents?  Bé, sempre hi ha les sancions preventives (algun expresident popular i algun expresident nordamericà en saben alguna cosa, d’això), però diguem que la justícia democràtica actua a partir de fets comesos, constatables i demostrables;  és a dir, passats.

Davant d’aquestes declaracions, m’han vingut al cap dues imatges.  La primera, la dels franquistes de tota la vida demanant de no remenar el passat, en nom de la reconciliació, per amagar els crims de la postguerra  i, la segona, allò tan castís espanyol de pelillos a la mar i lo pasao, pasao.  De totes dues, al PP,  en saben alguna cosa.

Sigui com sigui, tot lliga perfectament amb la manera de fer política en aquell país, i en el nostre, que mai no revisa gran cosa i que, en qualsevol cas, no acostuma a remoure les pràctiques en l’exercici de la gestió pública, a no ser que la cosa sigui tan clarament delictiva que es faci excessivament evident i inevitable.  I encara.

Molt hàbil, per pura simplicitat, l’alcaldesa Barberà, amb aquest “són coses del passat”.  De fet, caldria que aquestes actuacions fossin veritablement coses del passat, però em temo que la frase de l’alcaldesa ben bé podria continuar amb un “i el que importa és el futur”…  I que cadascú interpreti el que vulgui.  En qualsevol cas, no hi ha dubte que se sap aplicar com ningú allò de Santa Rita, Rita, lo que se da no se quita.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

css.php